Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи четвърти опит да се

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи четвърти опит да се
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще направи четвърти опит да обсъди докладa на европейските прокурори

Висшият правосъден съвет (ВСС) ще направи четвърти опит да се събере в цялостен състав и да разиска няколко значими точки за правосъдната система. Сред тях е и отчетът на европейските прокурори за работата на държавното обвиняване, направен преди повече от половин година.

Предишните три съвещания, в това число и изключителното предишния петък, се провалиха заради липса на кворум, като отсъствието на избрани членове от така наречен болшинство, измежду които и самият основен прокурор Сотир Цацаров наподобява на акция за бойкотиране на избрани тематики. Освен отчетът, измежду изостаналите точки са и мнение по измененията в закона за правосъдната власт, с които се планува ограничение на финансирането на съсловни организации и даване на опция на тези членове на правосъдния съвет да се върнат в системата на по-добри позиции. Освен това изостанали са и докладът за първото полугодие тази година по осъществяването на задачите на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система и на ограниченията по отношение на рекомендациите на Европейската комисия по отчета за прогрес.

В дневния ред за съвещанието на следващия ден е включено и предложение от основния прокурор Сотир Цацаров за отправяне на искане за осъществяване на одит, сходен на този, направен за държавното обвиняване от четирима европейски прокурори, и за съдилищата в България и на настоящия модел на следствие у нас.

Какво споделяше одитът на европейските прокурори

В т.нар одит откри място тематиката за безотчетността на основния прокурор и невъзможността той да бъде проверяван от самостоятелен проверяващ. В разбора си четирима обвинители (от Англия, Германия, Холандия и Испания) предложиха да има самостоятелен проверяващ, отвън обвиняването, който да ревизира подозренията, че основният прокурор е направил престъпление;

Сред останалите рекомендации бяха:

Разследване на всички изказвания от " Яневагейт ", след привършване на наказателните производства по случая;
Да има правосъден надзор от потърпевшия или неговите близки във връзка с бездействието на прокуратурата, като се вземат поради законоустановените срокове;

Указанията по каузи от горната страна надолу да бъдат единствено в писмен тип и да са част от документите по делата;

Повече четете тук. Мисията на четирима обвинители, чието посещаване стартира през май предходната година бе проведена от Службата за поддръжка на структурната промяна – орган на директно послушание на Европейската комисия, по искане на българските управляващи. Докладът беше оповестен в края на декември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР