Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува концепцията за развитие на прокуратурата

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) публикува концепцията за развитие на прокуратурата
Коментари Харесай

Как вижда Гешев прокуратурата: Силно медийно присъствие и по-малко мониторинг

Висшият правосъден съвет (ВСС) разгласява концепцията за развиване на прокуратурата на единствения претендент да я оглави – Иван Гешев. В 31 страници актуалният заместител на Сотир Цацаров разпростира концепциите си, като ги обобщава в две думи: „ надграждане и смяна ”. Промяната обаче ясно се схваща, че ще бъде еволюционна, а не революционна, отбелязва bTV.
В документа няма ясна рецензия към работата на сегашния обвинител №1, като на фона на маркираните триумфи през последните години, само се установи, че „ с цел да отговори на непрестанно изменящите се условия на средата и криминогенните фактори, тъй че да извършва задоволително дейно и ефикасно предоставените ѝ функционалности, прокуратурата също следва да се реформира ”.
Гешев вижда прокуратурата все по този начин мощно медийно показана, да бъде разтоварена от писането на комплицирани обвинителни актове, а желанието е тя да не бъде и обект на Механизма за съдействие и инспекция на Европейски Съюз.

Според Иван Гешев е неотложно да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за провокация към рушвет. „ Изключването на наказуемостта или основаване на опция за подмяна на наказателната отговорност с административна за лицето, дало рушвет, в случай че непринудено заяви на способените органи, въпреки и не неотложно, даже и когато непозволеното му държание е било напълно непринудено, а не вследствие на упражнено изнудване, би нараснало значително интензивността на жителите да оповестяват за сходен жанр отрицателни феномени ”, акцентира претендентът за основен прокурор.


Той предлага да могат завършват със съглашение делата, при които полученият подарък или полза е в размер до минималната заплата, като това „ би ускорило значително следствията на най-често осъществяваните корупционни закононарушения по така наречен „ ниски и междинни етажи на властта “.
Отново с претекста за по-бърза работа на прокуратурата, Гешев предлага да се ограничи всеобхватния контрол за правда по линия, да вземем за пример, на гражданскоправни разногласия: „ Необходимо е общият контрол да се концентрира само върху активността и осъществяването на функционалностите на контролните органи, а не прокуратурата да носи отговорност за всички правонарушения в страната ”.
Гешев дефинира като проблем формализма в обвинителните актове и упорства те да бъдат опростени.
Кандидатът за основен прокурор счита още, че е належащо да се увеличи бързината при обмена на информация с Министерство на вътрешните работи и правоохранителните органи.

Гешев се афишира остро срещу мониторинга на правосъдната промяна и на корупционните каузи, натрапен от Европейски Съюз преди 12 години: „ Продължителното действие на мониторинговия механизъм в актуалната му форма последователно стартира във вътрешен проект да се употребява като инструмент за политическо опълчване и не мисля, че е пресилено да се каже, че в избрани моменти предпоставя разделяне и сред органите на правосъдната власт, което неизбежно пречи да се отговори на публичните упования за правдивост ”.


В същото време Гешев признава за съответни недостатъци, установени и от евроекспертите – въпреки да счита, че това е проблем единствено в структурата, която желае да оглави: „ Дефицитът в активността на правораздавателните органи (проблемът не е единствено и само в активността на органите на досъдебното произвеждане, само че и в тази на съда) е подчертаван във всички отчети по Механизма за съдействие и инспекция ”

Немалка част от концепцията на Иван Гешев е отдадена не толкоз на съответните организационни проблеми на прокуратурата (които би решавал като неин административен ръководител), колкото на поръчките за повишение на успеваемостта на държавното обвиняване и представянето му като конструкция, която се бори за законността. В този смисъл документът може да се чете както като послание към правосъдните кадровици, по този начин и към жителите.
„ Съдебната власт, и в частност Прокуратура на Република България, е дебитор на българското общество и може, и би трябвало да направи още доста, с цел да компенсира неналичието на задоволително правдивост. Цената за така наречен „ престъпен преход “ не може и не би трябвало да бъде плащана единствено и само от елементарните български жител и данъкоплатци ”, написа Гешев.


Той отделя и внимание на битката с битовата престъпност. По този въпрос Гешев споделя: „ Този вид закононарушения образува и най-големия дял от престъпността в страната. Вредното влияние, което те нанасят върху обществото, е извънредно огромно и по тази причина смятам, че напъните на прокуратурата в идващите седем години би трябвало да са ориентирани към дейно противопоставяне на тези закононарушения ”.
Иван Гешев акцентира, че не подхожда на истината чувството на доста жители, че основният прокурор има безконтролна власт отпред на система, в която всички останали са негови подчинени. Именно поради това и той анонсира, че като основен прокурор ще продължи практиката обвинителите да имат мощно медийно наличие. „ Представянето на информация от обществен интерес е гаранция за правото на осведоменост на жителите и следва да продължи да се реализира, както и досега ”, акцентира претендентът за поста на основен прокурор, като показва, че медийните изяви ще са и с присъединяване на ГДБОП, полицията, ДАНС, Национална агенция за приходите, Агенция „ Митници ”, КПКОНПИ и така нататък

bTV отбелязва още, че по времето на Сотир Цацаров прокуратурата е затвърдила мощното си наличие в общественото пространство. Силно медийни случаи като бюлетините в Костинборд, тефтерчето на Филип Златанов, банкрута на КТБ и последвалото дело, както и ареста на кметицата на „ Младост ” Десислава Иванчева сигурно са спомогнали за по-високата известност на някои прокурори, само че резултатите в правосъдна зала са по-скоро спорни.
Припомняме, че най-новото развиване в тази посока е публикуването на огромни размери от доказателствен материал – разпечатки от онлайн връзка, протоколи от разпити и така нататък Видяхме го при следствието на хакерската атака против Национална агенция за приходите, а юристи видяха в това деяние опит на прокуратурата да въздейства на публичното мнение, като изважда делото на улицата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР