Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отказа да приеме оставка съдията

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) отново отказа да приеме оставка съдията
Коментари Харесай

ВСС за трети път отказа да гласува оставката на Методи Лалов

Висшият правосъден съвет (ВСС) още веднъж отхвърли да одобри оставка съдията от Софийския областен съд Методи Лалов. Досега съдийската гилдия на два пъти се опита да реши въпроса, само че защото множеството членове бяха в отпуск, съвещанията се провалиха. Лалов бе поканен от " Демократична България " да води листата за общински съветници в София. Малко преди този момент той разгласи, че напуща системата.

В понеделник съдийската гилдия си откри две аргументи да не гласоподава оставката. Заявлението за овакантяване не било прегледано от Комисията по атестирането и състезанията към съвета и също така Лалов отказал да се произнесе по дело за мярка за неотклонение. Става дума за дело против малолетен, който е арестуван под стража.

Висш съдебен съвет разтълкува това като отвод от правораздаване, макар че през последните седмици Лалов е изписал над 100 каузи, както изисква Законът за правосъдната власт.

Да се гласоподава оставката на Лалов настояваше ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той напомни, че нееднократно съветът е освобождавал магистрати без да са изписали делата си.

Против освобождението на съдията се разгласи Вероника Имова. Тя сподели, че няма да гласоподава, до момента в който по проблема не се произнесе комисията по атестиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР