Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да има становище по спорния

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да има становище по спорния
Коментари Харесай

Заради провален кворум, съдебният съвет няма да има становище по съдебния закон

Висшият правосъден съвет (ВСС) няма да има мнение по противоречивия законпроект за изменение в правосъдния закон. Това се случи, откакто за следващ път болшинството от членовете на кадровия орган започнаха да излизат при разглеждане на тематиката каква ще бъде позицията по плана и по този начин кворумът падна. Членовете на съвета не съумяха да се съберат още веднъж, макар дадената отмора и съвещанието, от което оставаха още доста точки се провали.

Този процес на събитията беше предшестван от близо двучасов спор, като измежду концепциите, които се обсъждаха беше да има изключително съвещание на съвета, за приемане на мнение, както и хрумвания да не се взима мнение.

Промените в правосъдния закон бяха импортирани от ръководещите при започване на юли и плануват ограничение на финансирането за съсловните организации и възбрана те да получават средства от непознати страни, както и връщането на членовете на съвета, след приключването на мандата им, на по-добри позиции в правосъдната система. Измененията бяха гласувани на първо четене тази седмица, а срокът за оферти сред две четения беше съкратен и е до понеделник идната седмица. От ръководещите оповестиха, че ще внесат промени, с което възбраната за финансиране да не важи за страни от Европейския съюз.

" Този законопроект жестоко нарушава Закона за нормативните актове. Изработването на плана е обвързвано с провежане на публични съвещания, с оценка на въздействието. Последната официално е приложена, само че не дава отговор на обикновените условия ", съобщи Юлиана Колева. По думите й претекстовете на законопроекта не подхождат на неговото наличие.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Съдебна власт (190)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР