Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с 20 гласа за и

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) избра с 20 гласа за и
Коментари Харесай

Очаквано Иван Гешев беше избран за главен прокурор, четирима гласуваха "против"

Висшият правосъден съвет (ВСС) избра с 20 гласа " за " и 4 гласа " срещу " Иван Гешев за основен прокурор.

Заседанието, чуването и дебатите към кандидатурата продължиха 10 часа и на фона на продължаващи и в този миг митинги против кандидатурата и проява в отбрана на Гешев.

От съвещанието отсъстваше само Цветинка Пашкунова от съдийската гилдия. " Против " гласоподаваха Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева.

Предстои Висш съдебен съвет да изпрати протокол от съвещанието си с резултата от гласуването и с предложение до президента да назначи Иван Гешев за основен прокурор. Ако Румен Радев се възползва от пълномощията си, това може да е еднократно и би трябвало да разгласи подробни претекстове за отхвърли.

В подобен случай процедурата се връща още веднъж във Висш съдебен съвет и стартира изначало - с номиниране на претенденти, периоди за концепции, оценка и атестиране от комисиите във Висш съдебен съвет и така нататък Тогава има опция да бъде номиниран и различен претендент, а на доктрина е допустимо Гешев да се откаже от надпреварата. Ако правосъдният съвет въпреки всичко го избере наново, президентът е задължен да го назначи с декрет, който се обнародва в Държавен вестник.

Главният прокурор Сотир Цацаров преди време съобщи ясно, че поддържа кандидатурата на Гешев и би го подкрепил още един път, в случай че се наложи. " Казвам ясно, че господин Гешев има моята поддръжка. Ще дам своя глас в поддръжка на господин Гешев, ще дам този глас и в случай че се постанова, ще гласоподавам и повторно за господин Гешев ", съобщи Цацаров. Думите му на процедура демонстрират, че в случай че Гешев не бъде определен в актуалната процедура, то той съвсем несъмнено ще бъде номиниран и повторно.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 година

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (123)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР