Висшият съдебен съвет (ВСС) избира днес главен прокурор. Единствен претендент

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) избира днес главен прокурор. Единствен претендент
Коментари Харесай

На живо: Изборът на Гешев за главен прокурор



Висшият правосъден съвет (ВСС) избира през днешния ден основен прокурор. Единствен кандидат за поста е Иван Гешев, сегашен зам.-главен прокурор. Mediapool ще съобщи онлайн чуването, дебатите и гласуването на членовете на Висш съдебен съвет.

На 22 юли кандидатурата на Гешев бе издигната единомислещо от всички 11 членове на прокурорска гилдия. В идващите дни и седмици заваляха заявления в негова поддръжка от прокурорски трудови колективи из цялата страна. Освен от прокурори, следователи, служители на реда и сътрудници на ДАНС, учени, Гешев бе подсилен даже от чистачки и водачи, чийто имена попадаха в описите.

За да бъде определен за основен прокурор Иван Гешев ще би трябвало да събере 17 гласа. Към момента е ясно, че има сигурни 11 – на прокурорската гилдия. Нужни са му още шест, колкото са членовете на съдийската гилдия от парламентарната квота. По традиция пратените в Народното събрание от политическите партии гласоподават дружно с прокурорите.

От лятото насам се организираха няколко всеобщи цивилен митинга против безалтернативната кандидатура за основен прокурор. Правителството не се опълчи на надпреварата с " един кон ", отказвайки се от законовото си право да номинира претендент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР