Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата от години отказват да

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата от години отказват да
Коментари Харесай

"Да не се отметне това момче". Влиянието на Пеевски над Темида, което ВСС не проверява

Висшият правосъден съвет (ВСС) и прокуратурата от години отхвърлят да се занимават с изказванията за въздействието на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски върху основни кадрови въпроси в правосъдната система. Дори и когато те идват от настоящи магистрати, заемали виновни постове.

Такъв беше казусът с някогашния ръководител на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов преди 5 години. Впоследствие Висш съдебен съвет и прокуратурата отхвърлиха да се занимават и с изказванията за връзки сред Пеевски, основния прокурор Сотир Цацаров и тогавашния ръководител на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, прозвучали в записите от " Яневагейт ".

Сега удостоверение в тази посока пристигна и от някогашния ръководител на Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов.

Това стана по време на конференцията " Независим съд – свободна страна! За правото и справедливостта ", проведена от Инициатива " Правосъдие за всеки " и гражданско придвижване БОЕЦ предходната седмица.

По думите на арбитър Лалов, изборът му за титулярен ръководител на СРС е станал вероятен едвам след среща с тогавашния ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, проведена от Янева. На този диалог обаче се е появил и самият Пеевски, с който Колев споделил кой е Лалов и какъв е мотивът за срещата им.

" Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните, няма да има, невероятно е. В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели – но да не стане по този начин, и в този момент изтъквам

да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган
",

описа обществено арбитър Лалов преди седмица.

Случайно или не обаче, думите му не провокираха никаква реакция от страна на Висш съдебен съвет. Доколкото в свидетелството на Лалов нямаше данни за някакво закононарушение, съветът е единственият орган, който би могъл да изследва този случай и най-малко да реагира, поради обстоятелството, че по закон е предназначен да отстоява независимостта на правосъдната власт.

По сходен метод членовете в предходния състав на съвета отхвърлиха да чуят упоменатия от Пеевски в срещата му с Лалов някогашен ръководител на САС Веселин Пенгезов. Именно той бе първият настоящ магистрат, който разказа пред медиите връзка сред почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, депутата и медиен магнат Пеевски и основния прокурор Сотир Цацаров.

" Каквото беше заданието, се извърши почтено. На Делянчо е заданието, като излезе основният прокурор го питайте, сложена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на основния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи основния прокурор. Има си твърдо ядро, което си гласоподава, което бях сигурен, че ще гласоподава срещу ", съобщи Пенгезов пред медиите на 26 юни 2014 година

Въпросното " твърдо ядро " тогава непроменяемо следваше позициите на Цацаров и Колев

по всеки кадрови въпрос, подложен на вниманието на съвета. Повод за коментара на Пенгезов пък бе отхвърлената от болшинството във Висш съдебен съвет негова кандидатура за втори мандат отпред на Софийския апелативен съд.

Предисторията на присъединяване му в този конкурс обаче включваше и повдигнати от прокуратурата обвинявания, по които към момента няма реализирано извънредно правосъдно решение. Заедно с ръководителя на Военно-апелативния съд Петър Петков и началника на кабинета на някогашния министър председател Пламен Орешарски – Мария Дивизиева, Пенгезов бе разследван за злоупотреби по европейски план.

Обвиненията им бяха повдигнати през април 2014 година, като тогава апелативният арбитър незабавно разгласи, че задачата на този ход е да блокира преизбирането му за втори мандат отпред на САС.

Този случай стана мотив

Пенгезов неведнъж да нападна Движение за права и свободи, като година по-късно даже разгласи, че придвижването го е обрекло на " гражданска гибел ".

В последна сметка Висш съдебен съвет го възвърне на работа като арбитър през ноември 2016 година, а от своя страна той спря да приказва обществено по тези въпроси.

Историята за срещата сред Пенгезов, Пеевски и Доган, разказана от Методи Лалов, обаче за пръв път вижда бял свят. Предстои да разберем дали най-малко някой от актуалните членове на Висш съдебен съвет би се решил да повдигне въпроса – с чия поддръжка в действителност се избират ръководителите на най-важните съдилища в страната.

Текстът е от " Свободна Европа " и се разгласява със единодушието на редакцията й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР