Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на
Коментари Харесай

ВСС взе спешно решение по дебата за предсрочното освобождаване на Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) единомислещо одобри да отсрочи разглеждането на настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев до приемане на процедурни правила.

Причината е, че няма правила, по които да се гледа настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова. Това e единствената точка в дневния ред на съвещанието на Висшия правосъден съвет през днешния ден, съобщи БЛИЦ.

Отстраняването на Гешев е препоръчано по член от Конституцията, който разрешава това при "тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ".

Правосъдният министър съобщи пред членовете на съвета, че с държанието си основният прокурор накърнява престижа на правосъдната власт. Тя предложи на Пленума на Висш съдебен съвет да прегледа посочените условия, свързани с негови дейности и бездействия, които водят до нарушение на служебните му отговорности.

След това взе думата ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той предложи отсрочване до окончателното изговаряне на Върховния административен съд по предходното предложение за отстраняването на Иван Гешев, което беше на служебния министър Янаки Стоилов.

"Моля политиката да напусне тази зала и да влезе правото ", сподели Чолаков.
Чолаков предложи и да се разпореди на правната комисия на Висш съдебен съвет да изготви правила за процедурата, по която ще протече разглеждането на импортираното предложение на Надежда Йорданова.

Главният прокурор Иван Гешев за следващ път съобщи, че не се тормози по никакъв метод, в противен случай - желае оптимално бързо предложенията и на Йорданова и Стоилов да бъдат прегледани всъщност и при оптималната гласност. Гешев настоя да има и директно лъчение по Българска национална телевизия.

"Това е методът да се видят явната юридическа неплатежоспособност и на двете претенции. Да се сочи, че прокуратурата е централизирана, откакто този текст е анулиран 2016 година. За мен това е показателно. Няма да разясня произведения на Вазов и Йовков, които съм изпратил на неправителствена организация ", съобщи Гешев.

Той сподели, че е склонен с предлагането да се изработят правила за процедурата. Посочи, че става въпрос за особена дисциплинарна отговорност, тъй че няма спънки да се приложи практиката и опита от дисциплинарните производства.

"За мен е ясно, че това е политическа офанзива против прокуратурата. Все по-ясно става и на европейските ни сътрудници. Осем % доверие, в случай че това е правилно, това значи доверие по-голямо от на някои политически сили, чиито представители са тук в тази зала. Съдебната власт е подложена на напън от изпълнителната власт. " сподели още основният прокурор.

След къса полемика Висш съдебен съвет реши да отсрочи тематиката с две седмици, с цел да се изготвят процедурни правила. Гешев категорично означи, че не е дал своя вот, с цел да няма подозрения за въздействие от негова страна върху съвета.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР