Висшият съдебен съвет (ВСС) днес изслушва, а след това ще

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) днес изслушва, а след това ще
Коментари Харесай

Новият главен прокурор - избор с предизвестен финал

Висшият правосъден съвет (ВСС) през днешния ден изслушва, а по-късно ще гласоподава кандидатурата на единствения номиниран за основен прокурор - Иван Гешев. Това е финалната стъпка от процедурата по избора на правоприемник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари 2020 година

Съдебният съвет ще заседава на фона на разгласен следващ митинг против номинацията на Гешев. Въпреки гражданското неодобрение, изборът наподобява сигурен и предупреден, въпреки че днешното решение на Висш съдебен съвет не значи автоматизирано предопределение, тъй като последната дума е на президента.

По време на чуването Гешев ще показа концепцията си за ръководство на прокуратурата, в случай че я оглави, а по-късно ще му бъдат задавани въпроси. Много от тях са известни и са оповестени на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Най-често повтарящите се са: Какъв да е редът, по който да може да се проверява основният прокурор, би трябвало ли да има правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да стартира следствие и дали следва да бъде разпитан депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски в процеса КТБ.

Веднага след чуването и въпросите е гласуването. За да бъде определен, Гешев би трябвало да получи поддръжката на не по-малко от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет. На процедура най-малко 17 от общо 25 членове на съвета би трябвало да го поддържат. Ако за него гласоподават по-малко от 17 членове на Висш съдебен съвет, избор няма да има и процедурата би трябвало да стартира изначало.

Държавният глава може да откаже да го назначи

Ако бъде определен, Висш съдебен съвет ще изпрати предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише декрет за назначението на Гешев. Ако Румен Радев се възползва от пълномощията си, това може да е еднократно и би трябвало да разгласи подробни претекстове за отхвърли.

В подобен случай процедурата се връща още веднъж във Висш съдебен съвет и стартира изначало - с номиниране на претенденти, периоди за концепции, оценка и атестиране от комисиите във Висш съдебен съвет и така нататък Тогава има опция да бъде номиниран и различен претендент, а на доктрина е допустимо Гешев да се откаже от надпреварата. Ако правосъдният съвет въпреки всичко го избере наново, президентът е задължен да го назначи с декрет, който се обнародва в Държавен вестник.

Главният прокурор Сотир Цацаров преди време съобщи ясно, че поддържа кандидатурата на Гешев и би го подкрепил още един път, в случай че се наложи. " Казвам ясно, че господин Гешев има моята поддръжка. Ще дам своя глас в поддръжка на господин Гешев, ще дам този глас и в случай че се постанова, ще гласоподавам и повторно за господин Гешев ", съобщи Цацаров. Думите му на процедура демонстрират, че в случай че Гешев не бъде определен в актуалната процедура, то той съвсем несъмнено ще бъде номиниран и повторно.

Открита процедура, само че със подозрения за неяснота

Не за първи път претендентът за основен прокурор е единствено един. През 2006 година 17 от членовете на Висш съдебен съвет поддържаха Борис Велчев за поста като с това се появиха и подозрения за политическа сделка. Сега всички 11 членове на прокурорската гилдия на правосъдния съвет излъчиха единомислещо номинацията на Гешев и подозрения още веднъж се появиха наред с опасенията, че процедурата не е задоволително транспарантна, а избор на процедура няма, защото претендентът е единствено един и действително състезание за поста няма да има.

Номинирането на Гешев провокира вълна от митинги и публично неодобрение, които не престават и през днешния ден. В отговор на митингите и недоволството " заваляха " десетки позитивни мнения до Висш съдебен съвет. Всички те бяха регистрирани от комисиите по атестирането и състезанията и по професионална нравственос в интерес на Гешев. Протестиращи обаче са уверени, че не е редно изпълнителната власт (от която е част Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, ДАНС и т.н.) да се меси в работата на правосъдната власт и да си избира основен прокурор.

В същото време две комисии към Висш съдебен съвет - по атестирането и състезанията и по професионална нравственос, се произнесоха еднопосочно - единственият номиниран за основен прокурор Иван Гешев дава отговор на всички условия, с цел да бъде определен. Той има всички морални и професионални качества, с цел да поеме поста.

Преди месец данните от изследване демонстрираха рецесия в доверието към институциите, подозрения за незадоволително добра и транспарантна процедура за избор на основен прокурор и утвърждение към общественото оповестяване на доказателства по висящи каузи и следствия.

С отчета Европейска комисия прикани правосъдния съвет да подсигурява бистрота

" Важно идно предопределение е това на длъжността основен прокурор, чийто мандат изтича през януари 2020 година Висшият правосъден съвет откри процедурата през юни, като се чака на 24 октомври 2019 година да дефинира правоприемник, който след това ще би трябвало да бъде доказан от президента на републиката ", написа в отчета на Европейска комисия, оповестен преди дни.

" През последните седмици в медиите се организира необятен спор, като някои заинтригувани страни показаха опасения по отношение на процедурата и претендента. Висшият правосъден съвет ще има отговорността да подсигурява прозрачността на процеса и да покаже, че изразените опасения са прегледани и взети поради в решението му ", припомнят от комисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР