Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедура по освобождаването на

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедура по освобождаването на
Коментари Харесай

Адвокатският съвет в Пловдив призова за отстраняването на Иван Гешев

Висшият правосъден съвет (ВСС) да стартира процедура по освобождението на основния прокурор Иван Гешев, прикани Пловдивският адвокатски съвет в позиция до членовете на съвета, юристите в страната и съгражданите си. За същото по-рано и Съюзът на съдиите.

Исканията за пускане на дисциплинарно произвеждане и освобождение на Иван Гешев ще бъде разисквано от Висш съдебен съвет в четвъртък дружно с отчета за върховенството на закона на Европейската комисия.

По този мотив в 9 сутринта пред постройката на съвета ще се съберат протестиращи. Там ще е и съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, който напомни в сряда, че е сезирал Висш съдебен съвет още през юли да стартира процедура за отстраняването на основния прокурор.

" Ние считаме, че във връзка с господин Гешев са налице основанията за освобождението му от служба, планувани в член 129, ал.3, т.5 от Конституцията на Република България, а точно: тежко нарушаване и редовно несъблюдение на служебните отговорности , както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт ", показват членовете на Адвокатския съвет в Пловдив, съгласно които редицата обществени изяви на основния прокурор " могат да го оприличат като член на избрана политическа мощ или група, само че не и като самостоятелен орган на правосъдната власт, предназначен да ползва върховенството на закона в страната ".

В позицията се цитира коментар на немския правист Кристофер Неринг по отношение на огласените от прокуратурата записи от специфични разследващи средства, в които се чува гласът на избягалия в Дубай Васил Божков, който разяснява антиправителствените митинги. Неринг дефинира дейностите на държавното обвиняване като " непрофесионални, противозаконни, скандални ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР