Висшият съдебен съвет с огромно мнозинство отхвърли късно вечерта в

...
Висшият съдебен съвет с огромно мнозинство отхвърли късно вечерта в
Коментари Харесай

ГЕШЕВ ОСТАВА! Съкрушителна победа на Главния срещу министър Надежда във ВСС

Висшият правосъден съвет с голямо болшинство отхвърли късно вечерта в четвъртък настояването за уволняване на основния прокурор Иван Гешев, датиращо отпреди повече от година поради уроняване на престижа на правосъдната власт. 16 членове на Висш съдебен съвет поддържаха запазването му на постта, до момента в който единствено двама гласоподаваха " за " уволнението – съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Дебатът продължи близо 14 часа, което е едно от най-продължителните съвещания на Висш съдебен съвет в неговата история. Гешев отхвърли да дава отговор на множеството му заложени въпроси, а не спести и иронични закачки с съперниците си.

В края на дебата Гешев сподели, без да загатва имена, че тези, които са му поискали уволнението, би трябвало да изпитват позор. В случая това са някогашният длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов, който в този момент е парламентарен арбитър, и самата Надежда Йорданова.

Според Гешев в тази ситуация е употребена една конституционно процедура за неговото уволняване само за политическа цел и пиарска цел. Той изясни, че не е чул никакви обстоятелства и доводи против себе си, а равнището на настояването за уволнението му било като за главното учебно заведение.

Преди съвещанието на съвета Гешев разгласи пред публицистите, че задачата е той да бъде свален, с цел да се постави комфортен основен прокурор, да " се постави дисциплиниран основен прокурор и правосъдната власт да извършва поръчки, както Министерство на вътрешните работи, да вземем за пример ". Той предвижда, че съдии и прокурори ще " бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят фамилиите си ".

Гешев се оплака, че от две години отчетите на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отлежават в Народното събрание и депутатите отхвърлят да ги изслушат.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР