Висшият съдебен съвет реши в четвъртък да отложи за неопределено

...
Висшият съдебен съвет реши в четвъртък да отложи за неопределено
Коментари Харесай

ВСС отложи с процедурни хватки исканията за уволнението на Гешев

Висшият правосъден съвет реши в четвъртък да отсрочи за неопределен срок настояването на правосъдния министър за уволнението на основния прокурор Иван Гешев. През идващите две седмици кадровиците би трябвало да измислят процедурата, по която да се преглеждат настояванията за уволняване на така наречен трима огромни в правосъдната власт - основния прокурор и шефовете на висшите съдилища. Едва по-късно ще бъде импортирано за разглеждане и настояването за уволнението на Гешев, само че период не беше избран.

По закон основният прокурор може да бъде махнат с гласовете на най-малко 17 от членовете на Висш съдебен съвет, което в изискванията на този правосъден съвет е невероятно. Висш съдебен съвет има 22-ма настоящи членове сега, а три позиции са вакантни. Огромна част от правосъдните кадровици поддържат позициите на Иван Гешев.

Мандатът на този правосъден съвет изтича през октомври т.г., само че не е ясно дали в Народното събрание ще се откри задоволително болшинство от 160 гласа за замяна на 11 от сегашните членове на съвета.

Новото искане за уволняване

Преди седмица правосъдният министър Надежда Йорданова внесе внесе настояването си за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор. Това значи, че Висш съдебен съвет би трябвало да се занимае по едно и също време с две претенции за уволнението на Гешев – едното бе импортирано от служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов преди повече от половин година, а второ бе импортирано от Йорданова.

Правосъдният министър даде девет нови условия, даващи съображение да уволнението на основния прокурор.

Тя се стимулира с поредицата на Антикорупционния фонд - " Осемте джуджета “; случаи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година; настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева; обществено изразеното подозрение от страна на основния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата; делото против Евгения и Николай Баневи; аферата " Жоси “; неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват становища; казусът " Гебрев " и изземването на коли за потребностите на следствието на произшествия.

В своите претекстове Йорданова изясни, че публичното утвърждение за работата на прокуратурата е към 8%, което е пагубно ниско ниво. Иван Гешев обаче си хареса рейтинга. Той отговори, че 8% са задоволителни, с цел да се вкара една партия в Народното събрание и подсети, че някои политически сили са изкарали по-малко на последните избори, имайки поради Демократична България.

Първото искане

Първото гледище за осттраняване на основния прокурор бе стимулирано от Янаки Стоилов с отчет, който бе направен от екипа на вътрешния министър Бойко Рашков по време на мандата на първото служебно държавно управление.

Тогава Гешев бе упрекнат в уронване на престижа на правосъдната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистрата. Първо се посочваше разгласяването на данни от досъдебни производства, в това число изборно издание на данни от подслушани диалози, по които протича президентът Румен Радев, както и подслушаните диалози, които прокуратурата разгласи, с цел да поддържа тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените митинги против Борисов и Гешев.

Уволнението на Иван Гешев бе поискано и поради нахлуването на 9 юли 2020 година по предписание на Гешев на чиновници от Бюрото по отбрана в президентството. Третият мотив бе, че Гешев е въвел свои правила, с които се погазва законовият принцип за инцидентно разпределението на преписките в прокуратурата.

Дебатът продължи близо седем часа и сподели на цялото общество, че шефът на държавното обвиняване има непробиваемо болшинство в този състав на Висш съдебен съвет. Кадровиците безогледно оповестиха, че правосъдният министър няма конституционно право да желае отстраняването на Гешев. Няколко месеца по-късно Конституционният съд разгласи единомислещо, че тезата на Висш съдебен съвет е била несъстоятелна и върна топката в полето на правосъдния съвет.

Мнозинството на Гешев към този момент има опит

Сега, при втория опит, отбраната на Гешев се окопа с процедурни хватки и се зае да написа правила за уволнението, което съвсем несъмнено няма да бъде признато.

След като Надежда Йорданова показа предлагането си пред Висш съдебен съвет, незабавно се появиха хрумвания за отсрочване. Първото предложение бе на ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той изясни, че в четвъртък по обяд има среща на Висш съдебен съвет с представители на Европейската комисия.

След това Върховният административен съд би трябвало да се произнесе по една тъжба на БОЕЦ, обвързвана с първото искане за уволнението на Гешев. Накрая арбитър Чолаков изясни, че няма правила, по които да се гледа настояването за уволнението на глаавния прокурор.

Самият Гешев поддържа настояването за отлагането, въпреки и да нямал проблеми всеки ден да се гледа искане за уволнението му. Мнозинството във Висш съдебен съвет обаче очевидно има подобен проблем и реши да отсрочи точката, с цел да се заеме с процедурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР