Висшият съдебен съвет реши да прекрати договора си с фирмата,

...
Висшият съдебен съвет реши да прекрати договора си с фирмата,
Коментари Харесай

ВСС прекрати договора с фирмата, поддържаща системата за случайно разпределение на делата

Висшият правосъден съвет реши да приключи контракта си с компанията, която е обслужвала до момента системата за инцидентно систематизиране на делата " Смарт Систем 2010 ". Решението бе взето с огромно болшинство, с каквото членовете на правосъдния съвет одобриха и одиторския отчет, предава Дарик.
Решението беше взето след дълго закрито съвещание, на което бяха изслушани инспекторите, натъкнали се на пробив в системата за инцидентно систематизиране на делата. Кадровиците на правосъдната власт утвърдиха и оповестяването на социална поръчка по реда на Закона за публични поръчки за премахване на уязвимостите в системата за систематизиране на делата и нейното поддържане. Решено бе още началникът на отдел Информационно обслужване " към Висш съдебен съвет да извърши верификация на IP адресите на централизираната система за инцидентно систематизиране на делата. Решенията бяха взети с над 20 гласа " за " и срещу трима магистрати, измежду които и шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов. Той стачкува, че дебатът е бил извършен без да може да бъде чут обществено.
По време на чуването на специалистите, изготвили одита, е било регистрирано, че са разпознат голям брой сериозни уязвимости в системата, които могат да доведат до цялостна операция на резултатите от инцидентни разпределения на съдии по съответните каузи. През цялото това време е било допустимо да се прибавят нови съдилища, да се редактира информация на непознато съдилище със съответния достъп до нея, както и да се трият неявяване и регистрирани наряди.
Установено е още, че е имало опция да се разпределя дело на арбитър от различен съд, както и се реализира достъп и да се трансформират данните на други консуматори. Сред изводите е, че системата за инцидентно систематизиране на делата не употребява модерни технологии и има опция да бъде атакувана. По време на тестванията за оценка на сигурността и прегледа за съществуването на журнални файлове, са били видяни следи от злонамерена активност по отношение на системата за инцидентно систематизиране на делата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР