Висшият съдебен съвет реши, че няма да обяви нова процедура

...
Висшият съдебен съвет реши, че няма да обяви нова процедура
Коментари Харесай

Висшият съдебен съвет няма да поднови процедурата за избор на председател на ВАС

Висшият правосъден съвет реши, че няма да разгласи нова процедура за ръководител на Върховния административен съд. На идващото съвещание ще бъде прегласувана кандидатурата на Георги Чолаков. Това взеха решение членовете на Висш съдебен съвет след два часа полемика. Преди седмица, в първия им работен ден, президентът върна предлагането за назначение на Георги Чолаков на поста, който беше определен от предходния съвет с 20 гласа - против 5 за съперника му Соня Янкулова.


Основният спор в двучасовата полемика беше дали новият съвет би трябвало да довърши висящата процедура или да разгласи нова. С 18 гласа беше решено, че първо би трябвало кандидатурата на Чолаков да се прегласува.

Само трима упорстваха, че изборът би трябвало да стартира изначало - ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и определените от съдиите Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.
Цветинка Пашкунова - член на Висш съдебен съвет: Членовете на този състав на съвета са били лишени от опцията да изслушат претендента, да зададат въпроси по данни, които са налични към неговото кариерно израстване, професионална подготовка и опит, имотно положение.
Панов уточни, че президентът умишлено е изчакал промяната. Той даде образец - с връщането на избора на Бойко Рашков за основен прокурор, когато новият Висш съдебен съвет афишира нова процедура. Чуха се възражения, че не могат да гадаят какво е имал поради президентът, а по време на проблема с Рашков са работили други законови правила. Повечето от членовете на съвета бяха на мнение, че законът ги задължава да прегласуват. Тази позиция опазиха сегашният ръководител на Върховен административен съд Георги Колев, представляващият Боян Магдалинчев и основният прокурор Сотир Цацаров.
Сотир Цацаров: Законът не преглежда съветът като съвет 1,2,3... Моето мнение е, че процедурата не е завършила и би трябвало да продължи с прегласуване още веднъж кандидатурата на този претендент.
Съветът реши да даде опция на Георги Чолаков да се яви, с цел да могат да се срещнат с него и с концепциите му, и в случай че желаят да зададат въпроси. Георги Колев предложи да бъде поканен незабавно. На това остро реагира Цветинка Пашкунова - че не са имали време да се приготвят и ще оставят усещане, че решението е било предрешено. Преди дебатите от писмо на Чолаков стана ясно, че той има подготвеност да се яви още на днешното съвещание.

Тоест той е очаквал, че ще се стигне до това решение?

Боян Магдалинчев: Не мога да ви кажа. Аз ви споделям, че сутринта получихме писмо, че има подготвеност в случай че се стигне до такава процедура.
- Има ли късмет съгласно вас да получи 2/3-ти?
- Не мога да ви кажа дали има късмет или не. Предполагам, че сте слушали и гледали, че имаше доста разнообразни тези.
Чолаков ще бъде поканен за идващото съвещание, в случай че Георги Чолаков още веднъж събере 2/3-ти поддръжка, Висшият правосъден съвет отново ще го предложи на президента за назначение и Радев не може да го върне повторно. Ако обаче получи по-малко от 17 гласа - изборът ще би трябвало да стартира изначало.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР