Висшият съдебен съвет отпусна 100 000 лв. за ремонт на

...
Висшият съдебен съвет отпусна 100 000 лв. за ремонт на
Коментари Харесай

На финала си спецсъдът получи 100 000 лв. за ремонт

Висшият правосъден съвет отпусна 100 000 лева за ремонт на покрива на постройката на Апелативния профилиран углавен съд (АСНС) на столичната ул. " Черковна ". Членът на съвета Драгомир Кояджиков обърна внимание на сътрудниците си, че може би би трябвало да се означи, че парите се дават за постройката на " Черковна ", без да се загатва закритият спецсъд. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче му изясни, че апелативният спецсъд още съществува, а освен това тази постройка е правосъдна и ще остане за правосъдната система, въпреки към този момент да не се употребява публично от АСНС.

Докато висящите в спецсъда каузи не бъдат довършени, досиетата ще са в постройката, а там ще заседават и магистратите, които завършват процесите.

Траншът за АСНС беше част от 3 млн. лева за настоящи поправки, които Висшият правосъден съвет отпусна през вчерашния ден. 

Промените в Закона за правосъдната власт, с които, бяха обнародвани във вторник. Тъй като съгласно преходните и заключителни разпореждания на закона закриването влиза в действие след 3 месеца, спецправосъдието действително стопира да съществува на 28 юли.

От публикуването на измененията в " Държавен вестник " тече и 14-дневен срок, в който магистратите би трябвало да подават заявление за преназначаване. После Съдийската и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет имат 30 дни, с цел да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите. Така фактическото преназначаване може да стартира от 9 юни.

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от спецсъда и до една трета от апелативните им сътрудници. Аналогични са и наредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Висящите каузи ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд.

Още с обнародването влезе в действие отпадането на т.нар. кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет и за инспектората към него. Вече няма кариерни бонуси и за шефовете в правосъдната власт. 

В мощ е и текстът от закона, който задължава основния прокурор да разгласява инструкциите и напътствията за активността на държавното обвиняване, които издава.

Главният прокурор Иван Гешев към този момент разгласи, че ще нападна измененията в правосъдния закон пред Конституционния съд. Ако Конституционен съд одобри да прегледа настояването му, Висшият правосъден съвет ще би трябвало да спре всички процедури по преназначаването на магистрати до излизането на конституционното решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР