Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен

...
Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен
Коментари Харесай

ВСС откри процедурата по избор на нов главен прокурор


Висшият правосъден съвет откри процедурата по желание на нов основен прокурор. Мандатът на сегашния основен прокурор Сотир Цацаров изтича при започване на януари.

Регламентът планува до 24 юли да се проведат 4 съвещания.

Цацаров заяви, че на 13 юни е признат графикът и изискванията, по които ще се избира новият основен прокурор, съобщи БГНЕС.

Според регламента номинациите могат да вършат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската гилдия, както и министърът на правораздаването. Крайният период за показване на писмена идея е 12 август.

Пленумът на Висшия правосъден съвет ще изслуша претендентите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият основен прокурор се дефинира с болшинство – не по-малко от 17 гласа от членовете с очевидно гласоподаване. Ако тогава няма излъчен претендент, състезанието стартира отначало и би трябвало да бъде определен до 10 януари 2020 г, когато завършва мандатът на Цацаров

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия правосъден съвет за период от 7 години без право на наново избиране.

„ Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкоз по-добре, с цел да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава опция и на неправителствените организации, адвокати и университети да кажат своето мнение, което би трябвало да показват до 16 октомври “, Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет. Той се надява бъдещите претенденти да бъдат политически самостоятелни, в това число посредством изявления и дейности.

Според Магдалинчев „ бремето на тази служба “ е голяма, само че Висш съдебен съвет няма никакви терзания, в случай че жена се номинира и оглави Главна прокуратура. Членовете ще се уповават само на професионалните качества на претендентите.

Прокурорската гилдия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, представител на Колегията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР