Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор.

...
Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор.
Коментари Харесай

ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор

Висшият правосъден съвет откри процедура за избор на основен прокурор. Предвижда се изборът да бъде на 24 октомври. Мандатът на настоящия обвинител номер 1 Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година.

До края на юли на четири следващи съвещания на пленума на Висшия правосъден съвет могат да се издигат кандидатури за нов основен прокурор. Право да издигат претендент имат не по-малко от трима членове на прокурорската гилдия, която се състои от 11 души. Даниела Машева от колегията разяснява, че до крайния период ще съумеят да повдигнат претенденти за обвинител номер 1.
Даниела Машева, член на Висш съдебен съвет: Максималният брой, който ние сме коментирали, в действителност би трябвало да бъде три, с цел да не се случва едни и същи членове на прокурорската гилдия да поддържат по няколко претенденти.
Кандидатите би трябвало да показват своите концепции и мотивацията им в Съвета до 12 август. На 9 октомври прокурорската гилдия би трябвало да се произнесе по допустимостта им. Професионалната общественост и неправителствените организации могат да изпращат въпроси към претендентите и мнения до 16 октомври.

След 1989 година за основен прокурор са избирани юрист, зам.-министър на правораздаването, учител и углавен арбитър.
Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет: Досега, считайте какъв брой пъти е имало избор на човек от системата, по една или друга причина. Искрено се надявам, че изборът този път ще бъде професионален.
На 24 октомври ще има избор единствено в случай че някой от претендентите успее да получи поддръжката най-малко на 17 от 25-е членове на Висш съдебен съвет. Ако няма определен, процедурата се приключва и се афишира нова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР