Висшият съдебен съвет отказа да прати български експерти и магистрати

...
Висшият съдебен съвет отказа да прати български експерти и магистрати
Коментари Харесай

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

Висшият правосъден съвет отхвърли да прати български специалисти и магистрати да проверяват в Украйна. Покана за това е била получена от Полша, само че Висш съдебен съвет единомислещо я одобри единствено за сведение с мотив, че не е оправдано да взе участие в комисията, заяви lex.bg.

На съвещанието на Висш съдебен съвет през вчерашния ден беше посочено единствено, че е получена информация от Полша за основаването на Международна комисия за военните закононарушения в Украйна, без повече детайлности.

Бяха препоръчани два разновидността на решение. Първият беше писмото да се одобри за сведение като се счете, че е нецелесъобразно в състава на Международната комисия за документиране и определяне на съветските закононарушения на територията на Украйн а да бъдат определяни за присъединяване представители на правосъдната власт.

Вторият вид предвиждаше, че Висш съдебен съвет показва кардинално единодушие за присъединяване в комисията, като изпраща информацията на ръководителя на Върховния касационен съд Галина Захарова и основния прокурор Иван Гешев с молба да дефинират съдии и прокурори за включване в състава.

Без спор Висш съдебен съвет единомислещо поддържа първия вид.

Последва коментар на правосъдния министър Надежда Йорданова. По думите й - при започване на април страната ни е получила покана от Полша да изпрати лекари, патолози, адвокати, прокурори, криминалисти и други специалисти в Украйна.

Тя е предложило на Висш съдебен съвет два разновидността - да одобряват поканата за сведение и без да вземат участие, или да изразят кардинално единодушие за присъединяване в комисията. Без спор и единомислещо, Висшият правосъден съвет е подкрепил първия вид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР