Висшият съдебен съвет не е обсъждал позицията на президента Румен

...
Висшият съдебен съвет не е обсъждал позицията на президента Румен
Коментари Харесай

Член на ВСС разясни предстоящата процедура след върнатата кандидагура на Гешев

Висшият правосъден съвет не е обсъждал позицията на президента Румен Радев, който върна кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Това съобщи членът на Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев по Българска национална телевизия.
Повторното гласоподаване на претендента за основен прокурор ще се състои на 14 ноември, четвъртък.
Магдалинчев изясни, че идната процедура ще се разграничава от тази на 24 октомври, когато Гешев беше определен с 20 гласа „ за “ и 4 „ срещу “ за нов основен обвинител на страната.
Тогава процедурата продължи повече от 12 часа. „ Сега няма да има показване на претендента, чуване и задаване на въпроси, няма да има отчети. Ще има единствено гласоподаване “, посочи той и добави, че Иван Гешев няма да дава отговор на въпросите, повдигнати от президента.
„ Ако претендентът за основен прокурор не събери изискуемите 17 гласа, тогава процедурата се приключва. Стартира нова процедура с нови претенденти, в която може да се яви и Иван Гешев. Ако претендентът за основен прокурор събере най-малко 17 гласа поддръжка, Висш съдебен съвет изпраща незабавно неговата кандидатура за издаването на декрет за назначение на основен прокурор “, акцентира Боян Магдалинчев.
Той означи, че президентът не е привързан със периоди за издаването на декрет за назначението на Иван Гешев. Според Магдалинчев, президентът Радев най-вероятно няма да сезира Конституционния съд за кандидатурата на основния прокурор.
Припомняме, че президентът върна избора на Гешев с претекста, че не е имало същинско съревнование сред претенденти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР