Висшият съдебен съвет насрочва отделно заседание по сигнала на СарафовГлавният

...
Висшият съдебен съвет насрочва отделно заседание по сигнала на СарафовГлавният
Коментари Харесай

Гешев: На разпит съм за търговия с влияние и политическа корупция

Висшият правосъден съвет насрочва настрана съвещание по сигнала на Сарафов
Главният прокурор излиза в отпуск “по персонални аргументи ” 

Време е политиката да излезе от правосъдната система

Главният прокурор Иван Гешев получи призовка да се яви на разпит в Софийска градска прокуратура в понеделник. Там би трябвало даде пояснения по инспекция за търговия с въздействие и политическа корупция по сигнала, подаден от неговия заместител и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Това заяви през днешния ден самият Гешев на съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), което стартира с разискване дали да се прегледа въпросният сигнал на Сарафов, в който се твърди, че основният прокурор е нарушил Конституцията, като е записал телефонният си диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев без негово познание. Гешев сподели на сътрудниците си, че няма нищо срещу и сега да дава отговор на всички техни въпроси, само че е по-редно първо да направи това пред магистратите от Софийска градска прокуратура, а след това да взе участие в обществени диспути, с цел да не попречи на следствието. Той добави, че апропо излиза в отпуск “по персонални аргументи ”.

“След като дам съответните пояснение по Наказателно процесуалния кодекс и Закона за правосъдна власт и откакто ми стане ясно в каква процедура сме, същото, което съм споделил пред Софийска градска прокуратура, ще дава и обясня пред Висшия правосъден съвет. От това ще има огромен позор за една огромна част от членовете на Висш съдебен съвет, който позор няма да е за основния прокурор и прокуратурата. За благополучие няма да е и за целия Висш правосъден съвет. Това ще подейства очистващо за политическото въздействие в правосъдната власт и съм твърдо уверен да го направя, тъй като е време политиката, в това число и в лицето на Висш съдебен съвет, да излезе от правосъдната система. Историята помни единствено смелите, само че несъмнено ще бъде забавно и потребно за България, правосъдната власт и сътрудниците от правосъдната власт, тъй като това ще усили независимостта на магистратите и най-вероятно ще докара до отдръпване на нелегитимни политически въздействия върху правосъдната власт, а може и върху съответни магистрати. ”, сподели Гешев.

Запитан по време на дебатите по процедурата въпреки всичко правилно ли е написаното в сигнала на Сарафов, че е съобщил на заседание на управлението на прокуратурата, че е записал 150 телефонни диалога, политици и членове на Висш съдебен съвет, Гешев отговори по този начин на задалата въпроса арбитър Атанаска Дишева: “Искрено ще останете удовлетворена от нещата, които ще показва в съответните процедури. Аз съм основен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите и мога да го потвърдя ”.

Процедурата за разглеждане на сигнала на Сарафов е друга от тази, почнала предишния петък по искане на 6-ма членове на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор, която също се базира на сигнала на Сарафов. В последна сметка се стигна до решение Пленумът да се разиска сигнала на Сарафов на изключително съвещание на Пленума след идния понеделник, като водещият днешното съвещание длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков даде обещание да го насрочи незабавно, щом съгласува датата с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Самият основен прокурор поддържа концепцията за изключително съвещание, като заключи: “Намираме се в изключителна обстановка и изискуем отговори. Но ние сме Висш съдебен съвет - хората, които сме държавното управление на правосъдната власт, изискуем отговори, а не да се крием, или аз да укривам. Аз нищо не укривам. Аз съм прокурор, магистрат, мъж, българин и имам достолепие. В прокуратурата няма невиждана обстановка, има такава в правосъдната власт и в страната. Прокуратурата е единна. Има един човек и няколко членове на Висш съдебен съвет, които имат избрани визии, които не съответстват с Конституцията и законите в страната ”, съобщи Гешев.

Гешев си плащал за почивките в Боровец
Членове на Висш съдебен съвет - посетители в Регентската къща


Почивната база на прокуратурата в Боровец, която включва и така наречен Регентска къща.

“Не съм употребил базите на прокуратурата отвън съблюдаване на разпоредбите на прокуратурата и отвън нормативните условия. Спазва се редът подобен, какъвто е и за останалите бази и има съответните документи за това. Не употребявам аз базата. Тя се употребява по този ред и са я посещавали голям брой лица от и отвън правосъдната власт. Ще е забавно да се организира спор, с цел да може да е ясно кой, на коя дата и по какъв метод е употребил базата. Както аз, по този начин и другите магистрати сме си плащали според одобрените цени. Цялата документи е налична, ще бъде предоставена за инспекция в Софийска градска прокуратура, а също и на Висш съдебен съвет. Това може да бъде потвърдено и със свидетелски показания от чиновници в тази или другите две бази на прокуратурата в Цигов чарк и Бяла ”. Това сподели през днешния ден основният прокурор Иван Гешев, откакто Пленумът на Висш съдебен съвет реши да включи като точка от дневния ред въпросът за така наречен Регентска вила в Боровец. Според сигнала на Борислав Сарафов парцелът се употребил еднолично от основния прокурор и не дава достъп на други прокурори и следователи.

На съвещанието беше посочено, че през юни 2017 година почивната база е дадена за стопанисване на прокуратурата с решение на Пленума на Висш съдебен съвет, а през 2021 година въпросното решени е допълнено с присъединение на още 17 000 кв. м. При изявленията стана ясно, че минимум двама от присъстващите на съвещанието членове на Висш съдебен съвет (другите си замълчаха - б. р.) са ходили в Регентската вила да почиват или да честват рождени дни на сътрудници. Георги Кузманов, който е един от шестимата от Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, внесли настояването за импийчмънт на Гешев, изясни, че е бил в базата в Боровец, като условието е било единствено авансово да съобщи датите, с цел да не съвпадне с някакъв семинар или друго планувано мероприятие.

Бързат с гласуването им още на следващия ден
Приеха Крумовите закони на първо четене
Гешев и заместниците му пристигнаха в правната комисия на Народното събрание



Главният прокурор Иван Гешев пристигна през днешния ден в правната комисия, само че не се изрече, а даде думата на своите заместници Красимира Филипова и Десислава Пиронева, които обясниха, че плановете опонират на Конституцията.

Правната комисия на Народното събрание одобри довечера на първо четене плановете за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор. Те са импортирани от служебното държавно управление и станаха известни като Крумовите закони.

Главният прокурор Иван Гешев пристигна на съвещанието, само че не взе думата, а отстъпи това на заместниците му Красимира Филипова и Десислава Пиронева. Те в детайли изложиха причини, съгласно които плановете опонират на Конституцията. Подобни мнения имаха и други институции и организации, поканени на разискването.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС съобщи, че тяхната парламентарна група е поела ангажимент да поддържа изцяло плановете и настоя отчетът на комисията да е подготвен за пленарното съвещание на следващия ден, с цел да може да стигне и до гласоподаване в зала. Идеята на Атанасова и бе посрещната с възторг от депутатите от ППДБ. Но сътрудника ѝ Радомир Чолаков предизвести плановете да не бъдат променяни за второ четене и да останат в този тип със запетайките. И когато стигнат в този тип до Конституционния съд, да се знае доста добре кой носи политическата отговорност. Чолаков обаче посочи, че не той и не сътрудниците от ГЕРБ-СДС ще нападат плана в Конституционен съд, а това би трябвало да е работа на правосъдната власт.
Галина Захарова, ръководител на Върховния касационен съд: Въпросът би трябвало да се позволи законно


“Ситуацията в правосъдната система е извънредно тревожна. Въпросът би трябвало да се позволи законно ”, съобщи ръководителят на Върховен касационен съд Галина Захарова. Според нея опцията за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор е извънредно сбито дефинирана в закона, по тази причина Висш съдебен съвет е изработил правила, по които да се движи. “В съответния случай за нас това е законът. Това включва един главен принцип, който следваме като съдии - обективно и цялостно следствие по делото, с цел да може да бъде взето осведомено решение ”, означи Захарова. Според нея аргументите и основанията за отстраняването на Гешев би трябвало да са ясно обективирани, защото не постоянно публичността води до изясненост по тези въпроси и добави, че не се разполага с задоволително информация по случая. Според нея всички членове на Съвета би трябвало да бъдат оптимално овладени, дистанцирани.

“За да вземем решение, което ще откри истината в оптималната степен и ще се опита да предотврати актуалната рецесия, която може и да се задълбочи. Но и да стане база по-нататъшна регулация в структурите на правосъдната власт ”, разяснява още Захарова.
Георги Чолаков, ръководител на Върховния административен съд: На какво правно съображение желаят премахване?


“Това, което се случва през последните седмици по никакъв метод не оказва помощ да повишение на престижа на правосъдната система, тъкмо противоположното ”, съобщи ръководителят на Върховен административен съд Георги Чолаков. Той разяснява писмото на Съюза на съдиите от сряда, в което имаше искане към Висш съдебен съвет кадровиците да отстранят краткотрайно от служба основния прокурор Иван Гешев, заместника му Борислав Сарафов и неговия заместител - Ясен Тодоров. Чолаков ги попита на какво правно съображение това може да стане и напомни, че в закона има две хипотези. “Първата е при повдигнато обвиняване за осъществено тежко съзнателно закононарушение, каквото в тази ситуация няма. А втората е при висящо дисциплинарно произвеждане, по искане на дисциплинарния състав за период от три месеца може магистрат краткотрайно да бъде отхвърлен от служба. На този стадий няма формирани дисциплинарни производства против Сарафов и Тодоров, а що се отнася до основния прокурор, има решение на Конституционния съд, в което се споделя, че производството предварително освобождение от служба на обвинител №1 не е дисциплинарно, а необикновен тип произвеждане ”, изясни задочно Чолаков на сътрудниците си от Съюза на съдиите.
Десислава Атанасова, началник на парламентарната група на ГЕРБ-СДС: Истината е най-силният съдружник на всички


“Аз бях дамата, на която господин Гешев се обади по телефона. Казах му същото, тъй като истината е най-силният съдружник за всички. На мен се обади ”, сподели през вчерашния ден Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и удостовери, че тя фактически е чула за пръв път от Мария Габриел пред медиите, че ще желае освобождението на Гешев. Тя обаче отхвърли да е в другарски връзки с Гешев. “Нашите връзки са институционални, освен с основния прокурор, няма значение по какъв начин се споделя той, ами и с всички останали ръководители на органи на държавна власт. С всички останали, като ръководител на най-голямата парламентарна група в българския парламент, е напълно естествено да имам връзка ”, сподели Атанасова. “Попитайте господин Гешев за какво има сходни усещания по отношение на мен, тъй като не аз съм му звъннала, а той на мен. Ние за предписания за готвене не сме си говорили, тъй като мисля, че сега диалогът дали е институционален, или не, той касае някакви служебни връзки ”, добави Атанасова. “Преценката на господин Гешев с кого, в какви връзки е и по какъв начин ги възприема, е персонално негова, за мен са били институционални и напълно естествени ”, акцентира Атанасова и добави, че не помни различен път основният прокурор да я е питал за решения в ГЕРБ.

Изслушване в Народното събрание
Демерджиев желае обществен указател на прокурорски актове
ГДБОП може да проверява магистрати



Иван Демерджиев бе изслушан през днешния ден в Народното събрание.

Актовете на прокуратурата при привършване на производствата да се разгласяват след изтриване на персонални данни, с цел да бъдат налични за обществеността. Това изиска служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на чуването му в Народното събрание. Той бе извикан от депутатите поради обществено изнесената информация от основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов за целеустремено и незаконно закъснение на наказателни производства.
Демерджиев настоя и за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с цел да не се разрешава толкоз постоянно изземване на каузи, изключително тези на ГДБОП и Главна дирекция “Национална полиция ”.

“Още когато встъпих в служба, имаше голям брой такива производства, след няколко диалога с управлението на прокуратурата, някои от тях се задвижиха. Има такива, които се бавят, и други, които са анулирани, а заслужават внимание ”, уточни Иван Демерджиев.

Той описа, че още тогава е сезирал правосъдния министър да бъдат тествани 13 производства, за които в полицията считали, че се бавят безпричинно. Според Демерджиев става дума за случаи от 2018 до 2020 година Както и за още 23 производства на ГДБОП отново от 2017 до 2020 година

В отговор на въпрос на Атанас Атанасов от Демократична България, вътрешният министър изясни, че “най-честите аргументи делата да бъдат сложени “на трупчета ”, са две - политическо въздействие върху правосъдното произвеждане, или въздействие на лица от високия престъпен контингент ”. Според Демерджиев от време на време двете групи се смесвали.

Министерство на вътрешните работи шефът счита, че слагането на каузи “на трупчетата ” е една от методите за реализиране на въздействие. Служебният вътрешен министър настоя за законодателни промени, тъй че да има гласност и надзор за следствията. Демерджиев счита, че втората законодателна смяна би трябвало да е във връзка с следствието на магистрати, която може да е от компетентността на ГДБОП. “За страдание все още способени да проверяват магистрати са единствено следователите.

При това състояние, когато те са в системата на прокуратурата, е доста ясно за всички доколко може да се реализира обективност и по какъв начин би могъл един следовател да проверява поставения над него в йерархията прокурор сполучливо ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР