Висшият наказателен съд на Шотландия, най-висшата съдебна инстанция там, от

...
Висшият наказателен съд на Шотландия, най-висшата съдебна инстанция там, от
Коментари Харесай

Съд в Шотландия разглежда жалбата на близки на единствения осъден за атентата над Локърби

Висшият углавен съд на Шотландия, най-висшата правосъдна инстанция там, от през днешния ден до петък преглежда жалбата на фамилията на либиеца Абделбасет ал Меграхи, наказан за атентата против американски аероплан, осъществен над шотландското село Локърби през 1988 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Процесът ще се гледа във виртуален формат. Меграхи умря от рак. Близките му желаят той да бъде оправдан посмъртно. Меграхи, който беше сътрудник на либийските разследващи служби постоянно е твърдял, че е почтен. Той беше наказан на пожизнен затвор през 2001 година от специфичен шотландски съд, основан на безпристрастен терен в Нидерландия.

Атентатът беше осъществен против Боинг 747 на компания Пан Ам, който се взриви на 21 декември 1988 година над Локърби. Загинаха 270 души, измежду които доста британци и американци. Сред жертвите имаше и 11 души в Локърби. Това беше най-кървавият атентат на територията на Обединеното кралство.

Меграхи бе освободен от пандиза през 2009 година по медицински аргументи и умря три години по-късно на 60 години в Либия, където беше посрещнат като воин.

През март, сезирана от фамилията на либиеца, Шотландската комисия за преразглеждане на присъдите реши да сезира на собствен ред Висшия углавен съд на Шотландия, не изключвайки да е позволена правосъдна неточност. Комисията уточни, че присъдата е била "неразумна " поради слабите доказателства, показани в поддръжка на виновността на Меграхи.

Адвокатите на семейство Меграхи съжаляват, че външният министър на Англия Доминик Рааб реши да спре разпространяването на секретни документи, свързани със случая. Като мотив той посочи, че това ще нанесе действителни вреди на националната сигурност на Обединеното кралство.

Според в. "Гардиън " в тези секретни документи се споменавал сътрудник на йорданското разузнаване в Народния фронт за избавление на Палестина - Главно командване.

По време на процеса против Меграхи съдиите отхвърлиха теорията, обвиняваща Иран, Сирия и тази палестинска формация, че са работили против самолета над Локърби в отговор на инцидентното заличаване на ирански аероплан с американска ракета през юли 1988 година, при което починаха 290 души, напомня Франс прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР