Висшият ислямски институт няма кадри, които да подготвят мюсюлмански духовници

...
Висшият ислямски институт няма кадри, които да подготвят мюсюлмански духовници
Коментари Харесай

Главният мюфтия: Ще търсим преподаватели по ислям от ЕС

Висшият ислямски институт няма фрагменти, които да приготвят мюсюлмански духовници и ще се наложи да се поканят преподаватели от чужбина, като мюфтийството ще се постарае това да бъдат жители на страни от Европейски Съюз. Това разгласи пред публицисти основният мюфтия Мустафа Хаджи, който през днешния ден се срещна с премиера Бойко Борисов поради законопроектите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Обединени патриоти” по тематиката.

И двата плана вкарват ограничавания върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина. Предвижда се разпределяне на дотация за двете съществени вероизповедания – православното и мюсюлманското, а заплатата на един духовник се приравнява с тази на преподавател.
Държавата и Светият синод реализираха консенсус по Закона за вероизповеданията Текстовете, против които възразява Българската православна черква, ще бъдат модифицирани сред първо и второ четене
„ Това е една стъпка, която ще влезе в историята на Република България, тъй като 28 години не се откри политическа воля, която да сложи този въпрос на дневен ред. Вероизповеданията бяха маргинализирани и се счита, че те са непознати и не са част от този тази страна и от народ”, разяснява основният мюфтия.

Той обаче предизвести, че би трябвало да има както горна граница на дотацията (разписаните в закона 15 млн. лева.), по този начин и долна, тъй като другояче може да се окаже, че мюсюлманското изповедание не може да заплаща заплатите на духовниците.

Хаджи акцентира, че е значимо институтът да бъде упълномощен, с цел да може да работи и да основава самостоятелни от външно въздействие фрагменти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР