Висшият електорален съд на Бразилия забрани на намиращия се в

...
Висшият електорален съд на Бразилия забрани на намиращия се в
Коментари Харесай

Блокираха кандидатурата на бившия бразилски президент Лула да Силва

Висшият електорален съд на Бразилия забрани на намиращия се в пандиза някогашен президент Луиз Инасио Лула да Силва да се кандидатира на президентските избори на 7 октомври заради присъдата му за корупция, съобщи Българска телеграфна агенция.

На съвещание на съда, което продължи до ранните часове на деня, съдиите взеха решение с шест гласа против един, че някогашният президент няма право да се кандидатира, съобщи Асошиейтед прес. Неговата Партия на трудещите се съобщи, че ще апелира решението във Върховния съд, само че на практика няма късмет да успее. Очакваното решение на изборния съд остави конкуренцията без явен любимец.

Лула да Силва остава най-популярният бразилски политик, ползващ се с поддръжката 39 % от гласоподавателите съгласно социологическите изследвания, с огромна преднина пред противниците си. Най-близкият от тях, претендентът на крайната десница Жаир Болсонаро, разполага с 19 %.

Въпреки че някогашният президент излежава 12-годишна присъда по обвинявания в корупция, неговата Партия на трудещите го записва като претендент, като съобщи, че той е почтен. Лула да Силва няма право да се кандидатира за обществен пост по силата на закона " Чиста страна ", който не разрешава присъединяване на претенденти, в случай че техните присъди са доказани от апелативна инстанция.

Съдията от Върховния съд Луиз Роберто Барозу, който даде първия глас срещу кандидатурата на някогашния президент, съобщи, че Партията на трудещите се би трябвало да смени своя претендент в период от 10 дни. Очаква се нейният претендент за вицепрезидент Фернандо Адад да оглави листата. Съдът също така постанови, че Лула да Силва няма право да се явява в предизборните телевизионни и радиореклами, до момента в който листата не бъде изменена публично. Предишния ден съдът отхвърли молбата на съперници на някогашния президент името му да бъде изключено от проучванията на публичното мнение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР