Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд за разпоредби

...
Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд за разпоредби
Коментари Харесай

Задълженията на адвокатите срещу прането на пари отиват в Конституционния съд

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) ще сезира Конституционния съд за разпореждания в Закона за ограниченията против изпирането на пари, като противоречащи на член 134 от Конституцията . Кои тъкмо разпореждания ще бъдат атакувани пред Конституционен съд ще стане ясно на 18 септември, оповестиха от ВАдС.
Въпросният член постановява, че адвокатурата е свободна, самостоятелна и самоуправляваща се и подкрепя жителите и юридическите лица при отбраната на техните права и законни ползи.
Един от претекстовете за решението е обвързван с разбирането, че спазването на разпоредбите за битка с изпирането на пари и финансирането на тероризма не може да визира по какъвто и да било метод използването на правилото на професионалната загадка, в тази ситуация.
От ВАдС напомнят, че при осъществената през 2017 година Европейска наднационална оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм беше обрисувана рамката в Европейския съюз за битката с изпирането на пари.
Според нея юристът не може да разполага с инструментариума, характерен да вземем за пример на финансовите институции , както и на лицата, на които страната е упълномощила със закон осъществяването на избрани господарски функционалности – нотариуси, ЧСИ и прочие
" Висшият адвокатски съвет е направил секторната оценка на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм при активността на юристите, в която бяха регистрирани равнището на риска в активността на юристите към изпирането на пари, критериите за съмнителни интервенции, покупко-продажби и клиенти.
Съветът отчига, че юристите са евентуално уязвими от това да бъдат употребявани и по този начин несъзнателно да подкрепят дейностите на нарушителите в прането на пари , в осъществяването на избрани правни действия, които да предадат законно лустро на незаконни финансови, корпоративни покупко-продажби и покупко-продажби с недвижими парцели, както в потреблението на изтънчени и комплицирани способи за ориентиране на противозаконни финансови средства във и през финансовата система ", се споделя в известието.
Специализираният юридически уебсайт Lex.bg напомня, че планът на вътрешните правила беше огласен на 25 юли и от този момент провокира голям брой мнения и опасения измежду юристите. Част от тях се притесняват, че ще се трансфорат в доносници на службите, а други, че им се разпореждат съвсем детективски отговорности .
или просто дава адрес за преписка при регистрация на компания.
Адвокатът ще изисква серия от заявления от клиентите си и ще води дневник на съмнителните, а в някои случаи, в случай че парите са по негова доверителна сметка, ще би трябвало да отхвърля да извърши договорка с тях и да рапортува на министрите на вътрешните работи и финансите, ДАНС и КПКОНПИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР