Висшият адвокатски съвет счита, че вътрешните правила срещу изпирането на

...
Висшият адвокатски съвет счита, че вътрешните правила срещу изпирането на
Коментари Харесай

Емил Ядков: Предложените вътрешни правила ще предпазят адвокатите

Висшият адвокатски съвет смята, че вътрешните правила против изпирането на пари не могат да бъдат признати без да се предложат на полемика от сътрудниците. Тези вътрешни правила са в осъществяване на редица законови текстове и на европейски наставления и те не значат, че юристите ще станат доносници.
Това сподели в предаването „ Лице в лице “ Емил Ядков, от Висшия адвокатски съвет.

„ Те са по-скоро предварителна защита на юристите да бъдат защитени от въвличането в процеси на изпиране на пари или финансиране на тероризма “, сподели той.

По думите му, това, което подсигурява, че няма да се трансфорат в доносници, е адвокатската загадка, а също така никой не задължава юристите да рапортуват за всяка информация, обвързвана с изпирането на пари.

Тези правила се ползват единствено в посочените от закона случаи и то единствено тогава, когато се правят правни съвещания. При съществуването на избрани предпоставки, те са посочени в самите правила.

На последващо място, инспекцията, която инспекцията юристът би трябвало да извърши, въпреки да се назовава сложна, е доста улеснена и тя се състои от попълването от клиента на една декларация, образецът на която е посочен в разпоредбите. Тя се съхранява в документите на юриста за периода, за който той съхранява адвокатските бумаги. След това той може да я унищожи. Никой не го задължава да оповестява на органите за това, че евентуално има подозрения за изпиране на пари.

Проблемът е - в случай че юристът бъде наклеветен, че взе участие в подобен развой, то тогава той след ва да открива, че е спазил тези правила, с цел да се защищити – себе си или своя клиент от изпиране на пари или финансиране на тероризъм ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР