Висшият адвокатски съвет излезе с декларация по повод изявлението на

...
Висшият адвокатски съвет излезе с декларация по повод изявлението на
Коментари Харесай

Силна прокуратура не означава безконтролна, а напротив

Висшият адвокатски съвет излезе с декларация във връзка изказването на основния прокурор против мнението на фондация " Български юристи за правата на индивида " за нужните промени в конституцията, които да закрепят върховенството на закона.

Адвокатурата е свободна, самостоятелна и самоуправляваща се!

Справедливостта, най-висша полезност на правовата страна и всяко цивилизовано общество, е непостижима без правораздаване, почиващо на върховенството на закона и правото. Честно и заслужено правораздаване има единствено там, където има отбрана. Защитата е конституционна задача на адвокатурата.

На 27 февруари 2020 година в изказване пред медиите основният прокурор Иван Гешев дефинира като " безочливост " мнението на Фондация " Български юристи за правата на индивида ", обещано във връзка инициирани от президента на Република България - Румен Радев, съвещания в хода на спор за промени в конституцията.

Главният прокурор Иван Гешев си разреши да квалифицира юристи

правозащитници като " юристи на подсъдими и обвинени олигарси ", а аргументираните им оферти за смяна в конституцията сведе до погрешната констатация: " все едно прокуратурата да желае промени в Закона за адвокатурата ".

По този мотив, Висшият адвокатски съвет показва своята безапелационна позиция по отношение на следното:

Адвокатите реализират конституционно обезпечено право на отбрана и не пазят свои, а непознати права, заради което юристите няма по какъв начин да се разпознават с клиентите, чиито права пазят. Всякакви отрицателни внушения в посока, че юристите нямат морално право да показват мнения по значими за обществото тематики, тъй като клиентите им били " обвинени ", заради което юристите имали интерес от това да няма мощна прокуратура,

с изключение на погрешни, са и неприемливи, когато изхождат от основния прокурор.

Прокуратурата е институция, която е призвана да управлява следствието и упражнява общ контрол за законосъобразното му осъществяване, само че само съдът има пълномощията да се произнася дали едно лице е отговорно, или не. Основно човешко право е правото на обективен правосъден развой. Процесът няма по какъв начин да е обезпечено обективен без присъединяване на юристи, като бранители на упрекнатите от прокуратурата лица, тъй като единствено професионално готови и самостоятелни хора, каквито са юристите, могат да изградят и опълчват защитна теза, съответстваща на обстоятелствата и правото.

Затова всевъзможни квалификации във връзка с юристите, посредством които се вършат директни, само че неправилни внушения за същността на адвокатската специалност и конституционно обезпеченото посредством активността на юристите право на отбрана, освен уронват престижа на адвокатурата, само че и протягат ръка на държавността. Защото

държавност значи сигурност за всички български жители, че никой няма да бъде незаслужено упрекнат и наказан.

Висшият адвокатски съвет застава непоколебимо зад сътрудниците юристи и декларира, че ще отстоява правото им на изложение на мнения по значими за обществото тематики.

Адвокатите освен поучават и пазят. Адвокатурата, като институция, има и друга, прекомерно значима социална роля, а точно - да отстоява правилата на законността и справедливостта при всички случаи, когато тези правила са застрашени или нарушени.

Висшият адвокатски съвет смята, че въпросът за отговорността на основния прокурор и изобщо за мястото и ролята на прокуратурата в правосъдната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този въпрос не касае съответната персона, която в избран миг заема длъжността основен прокурор, а има отношение по главния механизъм на действие всяка модерна правова страна - такова разделяне на управляващите, при което се подсигурява директното приложение

на правилото " власт, власт възпира ", с цел да не може никоя власт да бъде безконтролна.

Този спор следва да се води експертно, без страсти и никому ненужни квалификации.

Адвокатурата е призвана да пази правата и ползите на всички жители - на тези, които са упрекнати в осъществяване на закононарушение, само че и на тези, които са потърпевши от закононарушение, по тази причина адвокатурата има интерес от работеща, а не от неработеща прокуратура.

Висшият адвокатски съвет декларира, че мощна прокуратура не значи безконтролна прокуратура, а в противен случай. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да действа в кръга на своите пълномощия, която да внася ефикасни и тествани обвинителни актове, учредени на обстоятелства и доказателства, които да водят до обективни правосъдни актове. Единствено при ценене на правата и законните ползи на жителите и юридическите лица и при дейно действие на всички управляващи в границите на техните конституционни пълномощия, България може да бъде правова страна, тъй като, както Висшият адвокатски съвет напълно скоро имаше мотив да подсети още веднъж - там, където свършва правото, стартира произволът!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР