Висшите училища у нас ще могат да кандидатстват за статут

...
Висшите училища у нас ще могат да кандидатстват за статут
Коментари Харесай

МОН предлага критерии, по които ВУЗ да стават изследователски университети

Висшите учебни заведения у нас ще могат да аплайват за статут на проучвателен университети пред междуведомствена комисия по индикатори, които Министерството на образованието и науката предлага за утвърждение на Министерския съвет.

Изследователските университети ще получават в допълнение целево финансиране за развиване на научната си активност, съобщи БНР.

Научни резултати, забележими в интернационалните бази данни Scopos и/или Web of science, развиване на научния потенциал на университетския състав, публично и икономическо влияние - това са трите съществени групи индикатори, по които висшите учебни заведения ще могат да аплайват за статут на проучвателен университети, в случай че кабинетът одобри методиката, създадена от МОН и оповестена за публично разискване.

Стойностите по съответните индикатори ще се пресмятат в точки по избрана формула.

Оценката на претендентите ще се прави от междуведомствена комисия, основана от просветния министър. В нея ще има представители на МОН, Министерството на финансите, Министерството на стопанската система, на Държавната организация за научни проучвания, на Съвета на ректорите.

Списъкът с изследователските университети ще се актуализира всяка година като висше учебно заведение, което дава отговор на критериите, ще се включва в него за период от 4 години с опция за удължение при изпълнени критерии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР