Висшите училища имат право да привличат изявени специалисти от практиката

...
Висшите училища имат право да привличат изявени специалисти от практиката
Коментари Харесай

Университетите ще могат да привличат изявени специалисти от практиката да водят курсове

Висшите учебни заведения имат право да притеглят изявени експерти от практиката с решение на съответния факултетен съвет, при условия и по ред, избрани в правилника за активността на университета, реши Народното събрание.

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за висшето обучение, съгласно които до 10 на 100 от общия хорариум на образователните часове от образователния проект при образованието в образователно-квалификационната степен "бакалавър " и до 20 на 100 от общия хорариум на образователните часове от образователния проект при образованието в образователно-квалификационната степен "магистър " могат да бъдат провеждани от изявени експерти от практиката.

Парламентът даде опция в изпитните комисии за дипломиране да бъдат включени и представители на работодателите. Срещу този текст възразиха от "БСП за България " и оповестиха, че се прибързва с измененията.

Председателят на парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова /ГЕРБ/ изясни, че и в този момент се разрешава в комисиите за държавни изпити да се включват и външни за висшето учебно заведение лица. По думите й няма логичност, когато един учител води курс, по-късно да не взе участие и в изпитната комисия. Тя уточни, че това са оферти от ректорите и даде образци със международната процедура.

Драгомир Стойнев / "БСП за България "/ разяснява, че няма нищо неприятно в това Бил Гейтс да изнесе лекция, само че няма да взе участие във финалната изпитна комисия. Той уточни, че има доста изявени експерти, които нямат висше обучение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР