Висши законодатели от САЩ и ЕС казват, че Западът е твърде мек към Сърбия, когато става въпрос за облекчаване на напрежението в Косово

...
Високопоставени депутати от Съединените щати и Европа призовават за промяна
Коментари Харесай

Високопоставени депутати от Съединените щати и Европа призовават за промяна на Западният дипломатически подход към Сърбия и Косово

От LORNE COOK Associated Press 9 август 2023 г., 7:54 ч.

БРЮКСЕЛ -- Високопоставени законодатели от Съединените щати и Европа призовават за промяна в западния дипломатически подход към Сърбия и Косово на фона на опасенията, че напрежението между двете може бързо да излезе извън контрол.

В писмото, подписано от американския сенатор. Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената, и неговите колеги в Германия, Обединеното кралство, Украйна и други страни, законодателите казаха, че преговарящите от САЩ и Европейския съюз не оказват достатъчно натиск върху сръбския президент Александър Вучич.

Сърбия и нейната бивша провинция Косово са в противоречие от десетилетия. Тяхната война от 1998-99 г. доведе до смъртта на повече от 10 000 души, предимно косовски албанци. Косово едностранно обяви независимост през 2008 г., но Белград отказва да признае тази стъпка.

„Много се подценява колко сериозна е ситуацията, в която ЕС и съюзниците се поставиха с продължаващото успокояване на автократи в региона като Вучич и (лидера на босненските сърби Милорад) Додик“, каза един от подписалите писмото, холандският евродепутат Тийс Ройтен, пред Асошиейтед прес в сряда.

Писмото, адресирано до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, подчертава серия от инциденти, включително атаки срещу мироопазващи сили на НАТО, тъй като сърбите, живеещи в северната част на Косово бойкотира общинските избори там през април.

„Всичко сочи към бързо влошаваща се ситуация, която не само застрашава диалога Белград-Прищина, но и самия регионален мир“, депутатите написа. Те казаха, че скорошните находки на скрити оръжия в Северно Косово и трансграничната контрабанда на оръжия „подчертават риска от по-нататъшни ескалации“. диалог, насочен към нормализиране на връзките, а САЩ са другият основен играч. През юни извънредните разговори с Вучич и косовския премиер Албин Курти за намаляване на напрежението приключиха без да дадат ясен резултат.

Двамата отказаха да се срещнат лице в лице и Борел, който разговаря отделно с двамата мъже, призна, че те имат „различни тълкувания на причините, а също и на фактите, последствията и решенията“.

В писмото си законодателите предупредиха, че „настоящият подход не работи. Бихме искали международната общност да се поучи от нашето минало и да гарантира, че няма да възприемем политика за Балканите, ориентирана към Белград.“

Те отбелязаха „липса на натиск за Сърбия” по повод атаките срещу мироопазващи сили и задържането на косовската полиция и каза, че дипломатическият отговор на Запада „подчертава настоящата липса на равнопоставеност при справянето с подобни горещи точки.”

Екипът на Борел потвърди, че е получил писмото. Говорителят Петер Стано подчерта, че „ЕС е неутрален посредник“ в диалога за нормализиране и че правителствата както на Сърбия, така и на Косово са помолени еднакво да помогнат за облекчаване на напрежението.

“ В момента ЕС наблюдава отблизо спазването на исканията на ЕС от страна на Сърбия и е готов да предприеме мерки в случай на неизпълнение на тези искания“, каза Стано.

Вучич каза пред репортери във вторник, че въпреки че писмото е „насочено срещу“ лично него, „то всъщност е насочено срещу Сърбия“. Той каза, че законодателите, които са го подписали, смятат, че той е „виновен“, защото не признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г.

„Аз причинявам нестабилност в региона, защото аз Застъпвам се за правата на сръбския народ в Босна и Черна гора", каза Вучич. „Вината е моя и се гордея с това."

Вучич , бивш ултранационалист, който сега твърди, че иска да приеме Сърбия в ЕС, поддържа тесни връзки с руския президент Владимир Путин и отказва да наложи санкции на Русия заради войната й срещу Украйна.

На Запад има широко разпространени страхове, че Москва може да използва Белград, за да възобнови етническите конфликти на Балканите, които претърпяха поредица от кървави войни през 90-те години по време на разпадането на Югославия, в опит да отклони вниманието на света от войната.

В същото време Курти, дългогодишен активист за независимост на Косово, излежал затвор както в Сърбия, така и в Косово, се оказа труден събеседник за преговарящите с. Беше постигнат малък напредък в подобряването на връзките, откакто той встъпи в длъжност като министър-председател през 2021 г.

___

Душан Стоянович в Белград допринесе.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР