Висши военни съобщиха, че са взели властта от президента Али

...
Висши военни съобщиха, че са взели властта от президента Али
Коментари Харесай

След Нигер: Хунта свали властта в Габон frognews.bg

Висши военни оповестиха, че са взели властта от президента Али Бонго във видео по националната телевизия. По думите им президентът е бил подложен под домакински арест. Самият той направи изказване, в което прикани страните по света да реагират. Задържан е и синът му. Превратът е осъществен под управлението на шефа на президентската защита. Границите на Габон са затворени.

“Make noise… for the people here have arrested me and my family, ” Gabon President Ali Bongo appeals for support from the international community after military coup
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya)

Военната хунта разгласи още, че анулира резултатите от изборите в събота, когато Бонго беше разгласен за победител. Бонго е на власт към този момент 56 години. Превратът поставя завършек на хегемонията му в Габон. 

Това ще бъде осмият прелом в някогашни френски колонии в Африка през последните три години. В края на юли военна хунта смъкна демократично определения президент Мохамед Базум. 

Миналата година обаче на континента бяха направени пет опита за прелом. Три приключиха с крах - Гвинея-Бисау, Гамбия и островната страна Сао Томе и Принсипи. Два преврата бяха сполучливи - в Буркина Фасо. 

През 2021 година имаше шест опита за прелом в Африка, четири от които сполучливи.

Като цяло Африка е претърпяла повече преврати от всеки различен континент. От 18 преврата, регистрирани в международен мащаб от 2017 година насам, всички като се изключи един - Мианмар през 2021 година - са били в Африка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР