Висши руски военни командири наскоро са провели разговори, в които

...
Висши руски военни командири наскоро са провели разговори, в които
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Руски генерали обмислят ядрен удар зад гърба на Путин

Висши съветски военни командири неотдавна са провели диалози, в които са разискали по кое време и по какъв начин Москва може да употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна. Това е провокирало нарасналата угриженост в Съединени американски щати и други западни страни през последните седмици, оповестили високопоставени американски чиновници пред " Ню Йорк таймс ".

Президентът Владимир Путин не взел участие в диалозите, които се провели на фона на засилващата се нуклеарна изразителност на Русия и неуспехите на бойното поле. Но фактът, че висши съветски военни водачи даже водили такива полемики, разтревожило администрацията на Джо Байдън, тъй като посочило какъв брой разочаровани са съветските генерали от неуспехите и свидетелствали, че завоалираните закани на Путин за потребление на нуклеарни оръжия може да не се окажат просто думи.

Все отново източниците на американския вестник подчертали, че не са забелязали доказателства руснаците да подхващат стъпки към подготовка за нуклеарно нахлуване. Те не поискали да разкрият какви са сюжетите, при които съветските командири обмисляли използването на нуклеарно оръжие. 

Джон Кърби, чиновник на Съвета за национална сигурност, отказал да разяснява задълбочено въпросите на " Ню Йорк Таймс ".



" От самото начало бяхме ясни, че мненията на Русия по отношение на евентуалното потребление на нуклеарни оръжия са надълбоко притеснителни и ние ги одобряваме съществено ", споделил той. " Продължаваме да следим това, доколкото можем, и не виждаме индикации, че Русия се приготвя за такава приложимост ".

Пентагонът пресмята, че Русия има ресурси от към 2000 тактически нуклеарни оръжия, които са предопределени да бъдат употребявани на фронта, с цел да победят стандартни сили. Тактическо нуклеарно оръжие в никакъв случай не е употребявано в борба, само че може да бъде разгърнато по разнообразни способи, в това число посредством ракетен или артилерийски снаряд.

Тактическите нуклеарни оръжия имат по-малък потенциал и са предопределени да се употребяват на по-ограничени дистанции от бойните глави, поставяни на междуконтиненталните балистични ракети.

Военни специалисти настояват, че потреблението на нуклеарно оръжие - за първи път от повече от 75 години - би трансформирало фундаментално характера на войната. Въпреки че евентуалните разрушителни последици зависят от доста фактори, в това число размера на оръжието и ветровете, даже дребна нуклеарна детонация може да аргументи хиляди смъртни случаи и да направи елементи от Украйна необитаеми.

Съединени американски щати разполагат осъвременени нуклеарни бомби в Европа през декември
Путин има изключителна власт да реши дали да употребява тактическо устройство и би взел решението да разположи такова, без значение от мнението на своите генерали.



Новите разследващи данни се появили в миг, в който Москва без каквито и да е доказателства популяризира изказванието, че Украйна възнамерява да употребява " мръсна бомба " - стандартен експлозив, подправен с радиоактивен материал. Това идва на фона на голям брой диалози сред американски и западни представители с техните съветски сътрудници, в това число два сред шефа на Пентагона Лойд Остин и съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

Въпреки че рискът от ескалация остава тревожно висок, чиновници на администрацията на Байдън и съдружници на Съединени американски щати твърдят, че телефонните диалози сред западните и съветските сътрудници в края на предишния месец са помогнали за облекчаването на нуклеарните закани. В тирада предишния четвъртък Путин отхвърли Москва да се готви да употребява нуклеарно оръжие в Украйна.

" Не виждаме нужда от това ", сподели президентът. " В това няма смисъл, нито политически, нито боен. "

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари и претърпя обилни жертви, самият Путин разпали опасенията, че може да прибегне до нуклеарно оръжие.

Европейски чиновник сподели, че речта е възприета измежду съдружниците като изпитана тактика на Путин - да разпалва напрежение, да наблюдава реакцията на Запада и съветското общество и най-сетне да предприема стъпки към успокояване на обстановката.

Миналата седмица Русия организира годишно военно обучение за тестване на ракети с нуклеарен потенциал. Остин сподели, че публични лица на Съединени американски щати не имат вяра, че маневрите са " някакъв тип прикритие "  за потребление на тактическо нуклеарно оръжие против Украйна.

Във Вашингтон представители на администрацията настояват, че към момента не считат, че Путин е кроил проекти за потребление на тактическо нуклеарно оръжие или даже мръсна бомба.

" Не сме забелязали нищо, което да демонстрира, че Путин е взел решение да употребява мръсна бомба ", сподели Остин пред кореспонденти в Пентагона предишния четвъртък.
Той добави, че даже диалозите за нуклеарни оръжия са  " рискови ".

" Това би било първият път, откогато нуклеарно оръжие е употребявано от повече от 70 години. Ако това се случи, ние бяхме ясни през цялото време, че ще видите доста забележителен отговор от интернационалната общественост ".

Представители на администрацията на Байдън отказват да опишат обществено каквa би бил тази реакция, само че президентът уточни, че няма проекти да отвърне с американско нуклеарно оръжие.

" Аз съм индивидът, който дава рекомендации на шефа си какво би трябвало да вършим и по какъв начин би трябвало да го вършим, тъй че ще се уверя, че той има надеждни отговори, които фактически са ефикасни във връзка с това, което бихме желали да създадем ", сподели Остин.
Използването на тактическо нуклеарно оръжие с по-малък потенциал в Украйна е по-сложно, в сравнение с изстрелването на стратегическо оръжие като междуконтинентална балистична ракета. Преместването на тактическо нуклеарно оръжие не опира просто до завъртане на специфични ключове. Преди това би трябвало да се подхващат на практика стъпки, за които съветските командири би трябвало да бъдат предизвестени, в това число би трябвало да бъдат изтеглени съветските бойци от зоната на гърмежа.

От началото на войната американските разследващи организации се оглеждат за знаци, че Путин подхваща подготвителни стъпки за потребление на нуклеарно оръжие, като да вземем за пример провеждането на необявени нуклеарни учения или слагането на стратегически сили в бойна подготвеност.

Но американските източници обясниха пред " Ню Йорк таймс ", че системите за разкриване на сходни сигнали не са съвършени и че няма гаранция дали военните или разследващите организации ще съумеят да предупредят Белия дом задоволително рано. 
ТЕМА преди 4 часа 1089 преди 17 часа 2729 преди 20 часа 2933
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР