Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха заедно в

...
Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха заедно в
Коментари Харесай

Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха панихида за загиналите за свободата на Плевен

Висши духовници от България, Русия и Украйна отслужиха дружно в Плевен през днешния ден, 10 декември, панихида за починалите за освобождението на града от турско иго преди 142 година В служението пред параклис-мавзолея „ Св. Георги Победоносец “ участваха Плевенският митрополит Игнатий, Врачанският - Григорий, Ловчанският – Гавриил, митрополит Леонид от Русия и митрополит Никодим от Украйна.

Стотици дребни и огромни плевенчани се стекоха на площад „ Възраждане “, с цел да почетат паметта на хилядите воини, паднали за свободата на Плевен. Сред формалните посетители бяха дипломати от посолствата на страните, взели участие с многонационалната съветска войска в Плевенската епопея и делегации от градовете-побратими Браила /Румъния/, Плоцк /Полша/ и Ростов на Дон /Русия/.

„ Плевен е крайъгълният камък, който взема решение изхода на Руско-турската война преди 142 година Тази война трансформира освен хода на историята на България, тя трансформира хода на историята на целия Балкански полуостров и на цяла Европа в идващите десетилетия. Русия следва своите ползи. Но съветските солдати, елементарните хора, които са събрани да пазят достойнството на съветското оръжие под знамената на съветската императорска войска, стъпват на българската земя, с цел да дадат помощ на един приятелски славянски народ. Те не проливат кръвта си край Плевен за медали, за ордени, за популярност. Хиляди от тях падат в боевете и покриват с телата си равнините и хълмовете към Плевен “, сподели в словото си плевенският кмет Георг Спартански.

Той напомни, че от времето на Руско-турската освободителна война в България има над 400 монументи, издигнати в респект към нашите освободители. Една трета от тях са на плевенска земя. И най-величественият от тях е Панорамата „ Плевенска епопея 1877 година “ Тези монументи са направени с волни пожертвования и с ръцете на българския народ, с цел да увековечат паметта и героизма на тези, които проляха кръвта си, с цел да я има днешна България.

„ Обръщам се най-после към плевенските деца. Деца, всичко което вършим, го вършим за вас. Знайте, помнете и почитайте имената и паметта на тези знайни и незнайни воини, които починаха, с цел да има нас, с цел да има вас, с цел да има на следващия ден вашите деца, вашите внуци! За да има горда, свободна и самостоятелна България! “ сподели още Георг Спартански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР