Висши дипломати от държавите от БРИКС призоваха за ребалансиране на

...
Висши дипломати от държавите от БРИКС призоваха за ребалансиране на
Коментари Харесай

БРИКС поиска ребалансиране на световния ред

Висши дипломати от страните от БРИКС приканиха за " ребалансиране " на международния ред в устрема си блокът да получи по-значителен глас на интернационалната сцена.

Министрите на външните работи от петте страни от групата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се срещнаха в Кейптаун, Южна Африка, за двудневна конференция, засенчена от последствията от войната в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.



" Нашата среща би трябвало да изпрати мощно обръщение, че светът е многополюсен, че той се ребалансира и че старите способи не могат да се оправят с новите обстановки ", съобщи министърът на външните работи на Индия Субрахманям Джайшанкар по време на встъпителните си думи.

" Ние сме знак на смяната и би трябвало да действаме в сходство с нея. "

Нахлуването на Русия в Украйна значително изолира Москва на интернационалната сцена, като я подтикна да търси по-тесни връзки с Китай и други страни, в това число Южна Африка.



Претория, която декларира, че желае да резервира неутралитет във връзка с войната, само че е упреквана от критиците си, че клони към Кремъл, от дълго време се застъпва за това БРИКС да работи като контраст на доминирания от Запада интернационален ред.

" Нашето виждане за БРИКС е партньорството ни да обезпечи световно водачество в свят, разрушен от конкуренция, геополитическо напрежение, неравноправие и утежняване на световната сигурност ", съобщи на срещата южноафриканският външен министър Наледи Пандор.

" Ето за какво днешните ни полемики ще се съсредоточат върху опциите за подсилване и трансформиране на системите за световно ръководство ".

„ Спрете Путин! Спрете войната! “

Разговорите предхождат срещата на върха на държавните глави през август, която се оказва проблематична за домакина Южна Африка заради вероятното наличие на съветския президент Владимир Путин.

Срещу Путин е издадена заповед за арест от Международния углавен съд (МНС) в Хага по отношение на обвиняванията, че Русия нелегално е депортирала украински деца.



Претория, която е член на МНС, би трябвало да извърши ареста, в случай че Путин стъпи в страната.

Пандор повтори, че Путин, както и всички други водачи, е поканен, като добави, че държавното управление преглежда своите " правни благоприятни условия ".

Преди дни беше обявено, че Южна Африка дава дипломатически имунитет на водача на БРИКС преди срещата на съюза в Кейптаун, напомня БГНЕС.

Решението е в отговор на заповедта за арест на съветския президент Владимир Путин, Това затвърди убеждението на специалистите, че Южна Африка не има намерение да извърши заповедта.

Този дипломатически имунитет може да бъде възложен на водачи на други страни, както е разпоредено в локалния Закон за дипломатическите имунитети и специфичните привилегии. Решението е малка врата за Претория да не арестува Путин.

Пред хотела в Кейптаун, в който се организираше срещата, към десетина протестиращи с украински флагове и обичайни облекла скандираха " Спрете Путин! Спрете войната! "

Някои от тях държаха плакати, изобразяващи съветския външен министър Сергей Лавров, с думите " детеубиец " с кървавочервени букви.

" Трудно е да се види, че Южна Африка, която има толкоз мощна позиция във връзка с правата на децата, стиска ръката на човек, който е част от тези систематични военни закононарушения против украински деца ", сподели за Агенция Франс Прес 41-годишната Дзвинка Качур, член на Украинската асоциация в Южна Африка
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР