Висшето военноморско училище Никола Й. Вапцаров във Варна отбеляза 143

...
Висшето военноморско училище Никола Й. Вапцаров във Варна отбеляза 143
Коментари Харесай

Висшето Военноморско училище във Варна отбеляза 143 г. от основаването си

Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров " във Варна означи 143 години от основаването си. 

Церемонията се организира в зала " Вапцаров "  на учебното заведение.

В програмата са включени тържествено заседание, отсъждане на почетно звание " Доктор хонорис идея "  на ВВМУ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, и заграбване на име на моторен катер от състава на ВВМУ.

ВВМУ е най-старото техническо образователно заведение у нас. С годините в него се развиват и утвърждават нови структури, с цел да се стигне до актуалните факултети и то да се утвърди като най-престижният център за подготовка на морски фрагменти в страната. 

Основите му са положени в Русе през 1881 година. Инициатор за образуването на Морското учебно заведение е капитан-лейтенант Александър Конкевич, който по него време е завеждащ Флотилията и Морската част - формалното наименование на Военноморските сили на България през ХІХ в. Първият шеф на образователното заведение е подпоручикът от корпуса на флотските механици Павел Машнин.

През 1892 година учебното заведение е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа, в която се приготвят боцмани, рулеви, артилеристи, миньори и машинисти. През 1929 година статутът на Морското машинно учебно заведение е избран със закон и то е преименувано на Морско учебно заведение. Две години по-късно в него се образува Мореходен отдел, чиято задача е да образова вахтени офицери за комерсиалния флот. 

През 1942 година с царски декрет Морското учебно заведение получава статут на профилирано висше образователно заведение. Пет години по-късно то приема за собствен патрон Никола Вапцаров и получава названието „ Народно военноморско учебно заведение “. Флотската академия стартира да приема задгранични студенти през 1953 година, когато в нея влизат за образование чешки студенти и албански курсанти.

През 2001 година с решение на Националната организация за оценяване и акредитация ВВМУ получава цялостна акредитация като висше учебно заведение. Година по-рано учебното заведение получава документ за качество ISO 9002.4 по специалността „ Корабоводене “ от Лойд указател, а през 2004 година – ISO 9001-2000 за всички специалности.

През септември 2007 година към учебното заведение е основан и Професионален старшински лицей.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР