Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на Националната пациентска

Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на Националната пациентска ...

Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на НПО.


Висше специализирано образование по хомеопатия поискаха представители на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия". Според тях сега хомеопатия имат право да практикуват всички лекари магистри, дори и тези, които току-що са се дипломирали. Това посочи Виктор Попов, председател на пациентската организация, предаде БТА.

Тя е създадена на 15 април тази година. Датата не е случайна, избрано е времето, в което по света се отбелязва Седмицата на хомеопатията и рождената дата на Самуел Ханеман, основател на хомеопатията.

Сдружението си поставя за цел постигането на по-високо ниво на лечението с хомеопатия у нас. Учредители на организацията са седем души пациенти, които се лекуват с хомеопатия.

Според Попов един от основните проблеми в България е липсата на специализирана подготовка на лекарите. По думите му единственото обучение, което те преминават, са специализирани курсове, които според него нямат нищо общо с цялостно обучение, каквото е това по традиционна медицина. Попов даде пример с Индия, за която посочи, че хомеопатията е част от държавната политика, изучава се пет години, след което се специализира още три и половина половина. Съществуващите колежи там били 85.

"Условието, без което не може да се осъществи високо качество на хомеопатичното лечение, е създаването на висше специализирано образование по хомеопатично лечение", заяви Попов.

От сдружението настояват и за отмяна на чл. 167, ал. 2 от Закона за здравето, с който се дава право на всеки медик да предписва хомеопатия. Една от непосредствените задачи, които си поставят учредителите, е организирането на национална конференция: "Проблеми на хомеопатията в България и перспективи" с участието на лекари хомеопати и представители на държавата. "Не е възможно смислово да се промени тази разпоредба от закона, ако няма визия за развитие на хомеопатията", коментира Попов.

Източник: novini.bg