Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция огласи мотивацията за решението

...
Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция огласи мотивацията за решението
Коментари Харесай

В Турция обявиха защо анулират изборите в Истанбул

Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция огласи мотивацията за решението си да анулира изборите за кмет на Истанбул и да наложи повторното им осъществяване, написа през днешния ден турският щемпел, представен от Българска телеграфна агенция.

" ВИК сложи точката ", отбелязва проправителственият в. " Йени шафак ", визирайки обосновката от 250 страници на изборната комисия. " 243 хиляди гласа са съмнителни ", гласи заглавието на водещата обява на вестника през днешния ден. Според ВИК подозренията произлизат от пропуски в изборните описи, съзнателно позволени неточности и престъпления при образуването на секционните комисии.

" Измамите бяха изредени една по една ", разяснява проправителственият вестник.

В мотивацията зад решението си ВИК показва, че позволените на изборите в Истанбул нередности са задоволителни, с цел да обиден резултата, като се има поради дребната разлика от едвам 13 729 гласа сред двамата съществени кандидати за кмет на Истанбул - Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) и Бинали Йълдъръм от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

В. " Акшам ", друго проправителствено издание, отбелязва, че даже и единствено неспазеното изискване на закона ръководителите на секционни комисии да са държавни чиновници " е задоволително за отменяне " на вота.

ВИК е открила, че ръководителите на 754 изборни секции не са държавни чиновници. Това са секции, в които има 212 276 гласоподаватели, до момента в който разликата сред двамата водещи кандидат-кметове е 13 729 гласа, отбелязва " Акшам ".

Отделно, протоколите от преброяването на гласовете в 18 секции са изгубени, а в 90 секционни протокола липсват подписи на членовете на секционната комисия, отбелязва още вестникът, базирайки се на мотивацията на ВИК.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР