Длъжностно лице казва, че ООН остава ангажирана да помогне за постигането на сделка за излекуване на етническото разделение на Кипър

...
Висш служител на ООН казва, че шефът на ООН обръща
Коментари Харесай

Висш служител на ООН казва, че шефът на ООН обръща много голямо внимание на ситуацията на разделения от войната Кипър и ще използва всички средства, с които разполага, за да помогне за постигането на споразумение за преодоляване на етническото разделение на средиземноморската островна нация

От МЕНЕЛАОС ХАДЖИКОСТИС Associated Press, 28 август 2023 г., 8:19 AMТурция нахлу след преврат, насочен към съюз с Гърция . Само Турция признава декларацията за независимост на кипърските турци в северната третина на острова, където поддържа повече от 35 000 войници.

Разделението е източник на напрежение оттогава, включително над това кой държи властта в офшорната изключителна икономическа зона на Кипър, повече от 40% от която беше потърсена от Турция след скорошни открития на природен газ.

Христодулидес настояваше подновяване на преговорите с лидера на отцепилите се кипърски турци Ерсин Татар, включително предложение Европейският съюз да бъде инвестиран повече в преговорите, подпомагани от ООН, с назначаването на висш служител, който да помогне за насочването на процеса.

Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., но само южната част на кипърските гърци, където се намира международно признатото правителство, се радва на пълни предимства.

Татар каза, че преговорите могат да започнат след като кипърските гърци признаят „суверенното равенство“ на малцинството кипърски турци. Кипърските гърци виждат това като нечестно заграбване на власт, което би променило договорената рамка за сделка, предвиждаща федерален Кипър, съставен от зони на кипърските гърци и кипърските турци.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР