Висш регулатор на Европейския съюз за защита на личните данни

...
Висш регулатор на Европейския съюз за защита на личните данни
Коментари Харесай

ЕС иска да глоби Meta с над $400 милиона

Висш регулатор на Европейския съюз за отбрана на персоналните данни постанови, че компанията-майка на Facebook- Meta не може да употребява договорите си с потребителите на Фейсбук и Instagram, с цел да оправдае изпращането на реклами въз основа на тяхната онлайн интензивност.

Така обществената мрежа на Марк Зукърбърг е нанесла един от най-големите удари по промишлеността за цифрова реклама, написа Bloomberg.

Решението, оповестено от ирландската Комисия за отбрана на персоналните данни, постанова санкции в размер на $414 милиона на Meta, като показва, че компанията е нарушила законите на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни, откакто е декларирала, че такива реклами са нужни за осъществяването на договорите с потребителите.
 ЕK проверява Meta за вероятно нарушение на антитръстовите закони
ЕK проверява Meta за вероятно нарушение на антитръстовите закони

При доказване на нарушаването, Европейска комисия може да наложи санкция до 10% от годишния световен оборот на компанията

Компанията майка на Instagram и Фейсбук съобщи, че не е съгласна с решението и възнамерява да апелира както него, по този начин и санкциите.

Съдебните разногласия могат да лишават години, само че в случай че решенията бъдат доказани, това може да значи, че Meta ще би трябвало да разреши на потребителите да се откажат от реклами, които се основават на метода, по който обособените консуматори взаимодействат със личните ѝ приложения.

Сега компанията има три месеца да спре да разчита на договорите си с потребителите, с цел да оправдае потреблението на така наречен поведенчески реклами, които са ориентирани въз основа на онлайн интензивността на потребителя.

Концернът обаче би могъл да изиска прекъсване на осъществяването на решенията в очакване на обжалването им.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР