[Висш адвокатски съвет] Изненадващо Висшият адвокатски съвет (ВАдС) публикува в

...
[Висш адвокатски съвет] Изненадващо Висшият адвокатски съвет (ВАдС) публикува в
Коментари Харесай

Висшият адвокатски съвет категорично против кандидатурата на Иван Гешев

[Висш адвокатски съвет] Изненадващо Висшият адвокатски съвет (ВАдС) разгласява в сряда послание, в което се декларира, че зам. основният прокурор Иван Гешев не има нужните качества, с цел да заеме поста на основен прокурор и не би могъл да отговори на високите упования на правната общественост, а и на обществото като цяло. По тази причина ВАдС се обръща към членовете на Висшия правосъден съвет с искане да не утвърждават " кандидатурата на единствения претендент за основен прокурор ", да прекратят сегашната процедура и да насрочат нова нова процедура.

" Висшият адвокатски съвет смята, че господин Иван Гешев не има нужните качествата, с цел да може отговорно, професионално, независимо, заслужено и при съблюдаване на правилото на правда и на господство на правото да реализира функционалностите на основен прокурор на Република България. ", написа в позицията, в която се акцентира, че съветът е изчакал задоволително, с цел да оцени и концепцията на претендента, и обществените му позиции, и даже мненията на помощните комисии на Висш съдебен съвет, в негова поддръжка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Висшият адвокатски съвет намира за безусловно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на Гешев, отразени в концепцията му, че няма никакви аргументи неналичието на правдивост да се изяснява или оправдава " с буквата на закона ". " Справедливост има единствено там, където законът се ползва тъкмо и еднообразно по отношение на всички и където процесуалният закон е гаранция за нейното реализиране ", се споделя в позицията. Това схващане на Гешев, съчетано с вижданията му за промени в наказателния развой, с които да се премахнел непотребният педантизъм, " слагат под подозрение главния парламентарен принцип за върховенството на закона ", декларират юристите.

В концепцията на Гешев даже не е упомената адвокатурата, само че пък той изрази обществено мнение за адвокатската специалност, което е безусловно недопустимо: юристът " взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината ".

" Няма правова страна там, където няма обезпечено право на отбрана. Няма ли професионална отбрана, каквато по Конституция се реализира от адвокатурата, няма гаранции за използване на презумпцията за невиновност, нито за обективен развой ", се споделя по този мотив в позицията на адвокатурата.

" Абсолютно недопустимо " е и друго мнение на Гешев, който разгласи рецензиите и митингите против кандидатурата му надали не за скрит план против процедурата на избора по принцип. " Гражданите, които стачкуват или показват противоречие, упражняват конституционно приети права, които точно прокуратурата и в частност основния прокурор са призвани да бранят. Главният прокурор стои отпред на прокуратурата и по тази причина следва да бъде подготвен да приема обосновани рецензии както към личната си активност, по този начин и към активността на прокуратурата като цяло. Тази активност се реализира напълно в публичен интерес и обществото е изключително сензитивно към нея. ", се декларира в позицията на ВАдС.

Такова право да показват свободно мнение несъмнено имат и прокурорите, само че те не могат да вършат изказвания, които слагат под подозрение тяхната прокурорска самостоятелност и безпристрастност. " Прокурорите не могат да разясняват обстоятелства и условия, касаещи настоящи каузи, а още по-малко обществено да оповестяват виновността на лица, за които няма влезнала в действие присъда. Затова Висшият адвокатски съвет смята, че обществените изказвания на претендента за основен прокурор, сдържащи обвинявания против жители и изказвания за осъществени от тях закононарушения, са неприемливи, освен тъй като пренебрегват напълно презумпцията на невиновност, засягат достолепието и достойнството на обвинените, като не зачитат и интернационалните стандарти за отбрана правата на индивида и главните свободи. " Иван Гешев неколкократно удостовери желанието си да продължи да вади обществено подбрани доказателства по съответни каузи, с което да тушира публичното напрежение от конфликтни дейности на прокуратурата по нашумели каузи, в това число и такива, с които безпричинно се нарушават съществени права. Затова е разбираема и предстояща днешната реакция на ВАдС против тази процедура, против която стачкуваха до момента доста юристи.

До момента ВАдС неколкократно получи упреци от юристи от страната, че не показва позиция по номинирания за основен прокурор. Последно подобен укор прозвуча предходната седмица в позицията на 103 юристи от страната, подписали мнение против кандидатурата на Гешев от името на фейсбук общественост на българските юристи (ФОБА). Преди това, позиция за неприемливостта на кандидатурата на Гешев изрази и Съветът на Пловдивската адвокатска гилдия, който също прикани Висшия адвокатски съвет и всички юристи и колегии в страната, " които се усещат публично ангажирани и виновни ", да изразят своята позиция за проблематичната кандидатура.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР