Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за

...
Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за
Коментари Харесай

Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за развитие на болестта на Алцхаймер

Високото кръвно налягане е един от най-мощните рискови фактори за развиване на заболяването на Алцхаймер, сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция акад. Лъчезар Трайков, невролог в Александровската болница. С напредването на възрастта зачестяват деменциите, като всеки трети над 80-годишна възраст е с някаква форма на деменция, добави той.

Артериалната хипертония зачестява с напредването на възрастта, само че стартира на младини, а неналичието на надзор тогава може да докара до съществени затруднения в по-късна възраст, сподели кардиологът проф. Йото Йотов. По думите му половината от хипертониците не управляват стойностите на кръвното си налягане.

Хипертонията е втората по периодичност причина след диабета за поява на хронична бъбречна болест, сподели нефрологът проф. Борис Богов. По думите му 10 на 100 от българите страдат от хронична бъбречна болест, като при всеки трети повода за появяването й е било високото кръвно налягане.

Над 20 хиляди българи умират всяка година заради положения, свързани с артериална хипертония - сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна непълнота, сподели кардиологът проф. Арман Постаджиян.

Честотата на детската хипертония ще се покачва поради наднорменото тегло и затлъстяването измежду децата, предвижда проф. Йотов. Той напомни, че съвсем всяко трето българско дете е с наднормено тегло, а 10 % от децата страдат от затлъстяване. Повишаването на кръвното налягане измежду децата се дължи на покачвания калориен импорт, на ниската физическа интензивност и на напрягането на очите поради дългото застояване пред екрани.

По мотив на Световния ден за битка с хипертонията - 17 май, на открити публични места в София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Хасково, Сливен и Велико Търново ще се правят безвъзмездни съвещания и премерване на кръвното налягане.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР