Високото доверие на хората у нас към онлайн търговията се

...
Високото доверие на хората у нас към онлайн търговията се
Коментари Харесай

Българинът с все по-високо доверие към онлайн търговията, но от какво да се пазим

Високото доверие на хората у нас към онлайн търговията се дължи на два съществени фактора - извънредно бързото развиване на онлайн търговията и настоящото законодателство на територията на Република България като част от Европейския съюз. Това е едно много усъвършенствано законодателство, което дава много положителни потребителски права и задоволително принадлежности за тяхната отбрана. Това сподели в изявление за Novini.bg ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Има и нещо друго, което значително образува желанията на хората – информираността и готовността на самите консуматори да създадат няколко значими крачки преди да натиснат бутона "купи " и това да им подсигурява обикновено извършване на покупки на преференциални цени, съобщи Маргаритов.

Добре е на първо време да се изследва дали фактически насреща има действителен търговец – в електронния магазин да има информация за адреса, електронната поща, телефона на лицето, което съставлява дадения търговец, с цел да може да се реализира действителна връзка и в случай че потребителят има подозрения, че нещо не е наред, да може да почисти тези свои подозрения с отговори на въпроси, които той ще сложи. Това подсигурява на хората, че в действителност ще създадат една договорка, ще получат действително стоката, която са си поръчали и ще платят действителна цена, уточни ръководителят на КЗП.

По думите му множеството хора избират интернет извършването на покупки, тъй като то им икономисва време и тъй като могат да създадат покупките в тъкмо несъмнено и желано от тях време.

Често хората са водени и от ниските цени, които доминират в множеството електронни магазини, само че не трябва импулсивно да реагиераме на всвяка оферта, която ни примамва с ниска цена. Интернет дава опция за бърза параленост на няколко предложения, които оферират идентични артикули от разнообразни електронни магазини. Едва тогава можем да сме спокойни, че в действителност сме избрали най-изгодното, сподели Димитър Маргаритов.

Той посочи, че в случаи на измами при онлайн извършване на покупки КЗП работи взаимно с органите на Икономическа полиция, на ГДБОП. След като се откри лицето, което е записало онлайн магазина, се подхващат нужните дейности за връщане назад на потребителя на това, което той е платил. Много по-рядко това лице може да бъде задължено да достави стоката, която е предложило, защото тази стока нормално не е налична. Това е един сложен и дълъг развой и не всеки път той съумява да приключи сполучливо, по тази причина е доста значимо в предварителната фаза да внимаваме, с цел да не попаднем на подобен вид търговец, разяснява Маргаритов.

Хората най-често се оплакват за това, че търговците се пробват в някаква степен да лимитират техните обезпечени от закона потребителски права. Едно от тях е да върнете стоката в 14-дневен период, откакто сте я получили. Често търговците слагат под подозрение това право на потребителите, пробват се да настояват, че не са изпълнени условията и стоката е употребена. Във време на акции за по-активно извършване на покупки периодите за доставка затрудняват търговците, а изключително когато става въпрос за съответни дати, за коледно-новогодишни празници, за дарове, закъснялата покупка е на практика безусловно непотребна, съобщи ръководителят на КЗП.

Димитър Маргаритов посъветва да пазарим рационално и в точния момент. Когато нещо се прави в последния миг, тогава рисковете са по-големи в няколко направления – да бъдем излъгани с на пръв взор преференциални предложения, които след това да ни излязат по-скъпи било то поради по-скъпа доставка, било то поради това, че някои от пониженията не са действителни, добави той.

В сферата на туризма са чести случаите, когато, пазарувайки по интернет, се получава разминаване сред хубавите картинки и положителните обещания и действителността, когато се отиде на място. Имаме такива недоволства и те са по-чести спрямо недоволствата при закупуване на известни артикули като облекла, обувки, битови електроуреди. Затова моят съвет е постоянно, когато избираме нещо по картинка, да създадем нужното, с цел да се уверим, че фактически този туристически обект фактически съществува, че фактически той е категоризиран с толкоз звезди, колкото е написано в рекламата му. Оттам към този момент, доста по-информирани, ние ще можем да преценим би трябвало ли да закупим пакета или да се насочим към нещо друго, съобщи Маргаритов.

По думите му качеството на туристическия артикул у нас бележи усъвършенстване. Той означи, че тази година макар че е тръгнал мъчно, летният туристически сезон е завършил сносно и съгласно данните на Националния статистически институт има растеж на българските туристи. Що се отнася до недоволствата, които се получават при нас, обичайно те не са огромен брой по отношение на всички останали тъжби, които получаваме – не повече от 4-5% от общо получените тъжби. Те касаят с изключение на към този момент упоменатото разминаване сред обещаното и действително предоставеното, условието на спомагателни заплащания за услуги, които хотелиери и ресторантьори правят, без това да е било авансово оповестено на клиентите, като да вземем за пример, че в случай че желаят да си заредят телефона на бара, това ще им коства 2 лв.. Това е извънредно дразнещо и отблъсква туристите, акцентира ръководителят на КЗП.

Маргаритов разяснява, че с изключение на да извършва контролните си функционалности и да глоби неточните търговци, страната би трябвало да осведоми ясно търговците какви условия би трябвало да изпълнят, с цел да създадат електронен магазин. Сигурен съм, че когато се увеличи информираността на търговците и когато потребителите подхващат верните стъпки, пазарувайки онлайн, всичко това в цялост с използването на законодателството ще подсигурява един естествен и спокоен пазар и ще бъдем все по-близо до най-развитите пазари в Европа и в света, както сме в последно време, съобщи Димитър Маргаритов.

Той заяви, че се резервира наклонността най-вече да са недоволствата от мобилните оператори, само че процентът понижава спрямо предходни години.

Нека българските консуматори да бъдат спокойни, тъй като онлайн средата в действителност им дава сигурни благоприятни условия за преференциално извършване на покупки. Разбира се, това не значи да се подхващат недомислени ходове и да се одобряват всевъзможен тип предложения, по-скоро значи първо информиране, след това преценка и по-късно заплащане на съответната стока или услуга, която сме избрали, сподели още ръководителят на КЗП.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР