Високоскоростен влак (TGV) на Alstom е спрял до германския конкурентен

...
Високоскоростен влак (TGV) на Alstom е спрял до германския конкурентен
Коментари Харесай

Европейската комисия може да блокира сделката между Siemens и Alstom

Високоскоростен трен (TGV) на Alstom е спрял до немския конкурентен модел на Siemens

Според регулаторния орган новата компания би могла да се трансформира в международен водач с три пъти по-голям пазарен дял от най-близкия си съперник. Очакваше се взаимната компания за произвеждане на жп съоръжение да има годишни доходи от 16 милиарда евро. Още по тематиката
Bombardier редуцира 5000 чиновници и продава активи за 900 млн. $

Промените са част от новия проект за преструктуриране на канадската компания
12 ное 2018
" Сименс България " откри във Варна собствен инженерен център

В него ще се създават системи за индустриална автоматизация на индустриални процеси в автоиндустрията
6 ное 2018
Китайска компания апелира мегапоръчката на БДЖ за нови мотриси

Срещу търга за 675 млн. лева към този момент има и тъжби от Siemens и Skoda
7 окт 2018
Siemens пуска здравното си звено на борсата във Франкфурт

Германският колос ще се раздели с 25% от акциите си, а предлагането ще бъде най-голямото от 20 години насам в страната
30 ное 2017
Планът на немския конгломерат Siemens да слее железопътното си поделение с френския производител на високоскоростни влакове Alstom за да се опълчи на китайските конкурентни наподобява е под въпрос. Европейската комисия разгласи, че е почнала следствие на договорката, откакто бяха подадени сигнали, в това число от английската Network Rail, съгласно която " договорката ще попречи на производителите в Обединеното кралство ". Това оповестява Financial Times, а главният проблем е, че взаимното дружество би държало 93% от пазара в страната по думите на основния изпълнителен шеф на компанията Андрю Хайнес.

Заради конкуренцията

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Брюксел стигна до заключението, че договорката е " несъвместима " с разпоредбите за вътрешния пазар, настояват източници на Politico, които са осведомени със листата от причини, направен от Европейска комисия по отношение на сливането. Те настояват, че от листата излиза наяве, че Брюксел ще би трябвало да блокира договорката, в случай че двете компании не подхващат обилни ограничения за бизнеса си в цяла Европа, който включва произвеждане на високоскоростни влакове, сигнали и системи за надзор, районни мрежи и метро системи.

Казано с други думи, от Европейски Съюз изпитват терзания, че двете компании ще бъдат преобладаващи на пазара в Европа, което ще навреди на конкуренцията, както и на самите консуматори - ще има доста по-малък избор за железопътни мрежи. Друга причина е, че това би довело до несъответствуващи условия, включващи избрана такса за пасажерите и товарите, припомня Politico.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер е скептично настроена по отношение на нуждата от превъзходство в региона на главните промишлености в Европейски Съюз. Тя разяснява, че сполучливите компании " ще бъдат тези, които имат подготвеност да се конкурират на международно равнище, тъй като работят върху тази цел в Европа - да са по-ефективни, новаторски и да оферират по-добри услуги за потребителите.

Така че " първенците в промишлеността, от които Европейски Съюз се нуждае, не би трябвало да са избрани любимци, а да са освободени от потребността да се конкурират само в Европа ".
Разследването ще покаже дали договорката ще повлияе на европейските железопътни производители за избора на снабдители и дали ще докара до по-високи цени за европейците, които всеки ден употребяват железопътен превоз по работа, съобщи Вестагер.

Тя отхвърли и причините на Siemens по отношение на тласъка за побеждаването на съперниците от Китай, като сподели, че евентуалните китайски снабдители надали ще навлязат на пазара в близкото бъдеще.

Решението следва

От Siemens и Alstrom обявиха, че ще работят градивно с Европейска комисия и си слагат период за привършване на договорката през първата половина на 2019 година Брюксел пък си даде за период датата 21 ноември, с цел да реши дали да я приключи. Компаниите могат да предложат продажба на активи, с цел да разрешат на съперниците си достъп до основни технологии или услуги, с цел да се оправят с регулаторните проблеми.

Двете компании оповестиха проектите си за сливането на бизнесите си през септември предходната година. Решението оказа помощ за одобряването на политиката на френския президент Еманюел Макрон, само че провокира рецензии от опозицията. От Париж се надяваха, че обединяването на двете компании ще е гаранция за сигурни работни места, само че, въпреки това, опасенията бяха, че страната няма да има към този момент надзор над производството на иконичните за френската компания високоскорстни влакове TGV.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР