Високопоставени представители на НАТО и Русия ще се срещнат днес,

...
Високопоставени представители на НАТО и Русия ще се срещнат днес,
Коментари Харесай

Разговори на високо равнище между НАТО и Русия

Високопоставени представители на НАТО и Русия ще се срещнат през днешния ден, с цел да се опитат да преодолеят видимо непримиримите разлики за бъдещето на Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това ще стане на фона на дълбокия песимизъм, че предложенията на съветския президент Владимир Путин в региона на сигурността за понижаване на напрежението са откровени.

Срещата се организира в границите на седмица на дипломация с високи залози и на напъните на Съединени американски щати да предотвратят подготовката на това, което съгласно Вашингтон може да бъде съветска инвазия в Украйна. Москва отхвърля да възнамерява нахлуване. Въпреки това историята на военните ѝ дейности в Украйна и Грузия тревожи НАТО.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко и заместник-министърът на защитата Александър Фомин ще водят делегацията на Москва в Съвета НАТО-Русия, който се привиква за първи път от повече от две години.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман също ще бъде в централата на НАТО в Брюксел. Очаква се съвещанието да продължи към три часа.

Съветът НАТО-Русия, основният конгрес за двустранен разговор, беше основан преди две десетилетия, само че пълноценните срещи бяха прекратени, когато Русия анексира украинския Кримски полуостров през 2014 година Оттогава той заседава единствено спорадично, за последно през юли 2019 година

Путин споделя, че настояванията на Русия са елементарни, само че основни елементи от предложенията, съдържащи се в документите, които Москва оповести обществено - план на съглашение със страните от НАТО и предложение за контракт сред Русия и Съединени американски щати - надали ще бъдат признати от 30-членната военна организация.

НАТО ще би трябвало да се съгласи да се откаже от всички проекти за участие, освен на Украйна, само че и да понижи наличието си в страни като Естония, които са покрай границите на Русия. В подмяна на това Русия ще се ангажира да ограничи военните си учения, както и да приключи случаите с облитане на самолети и други военни дейности на ниско равнище.

Одобряването на такова съглашение би наложило НАТО да отхвърли основна част от своя организационен контракт. Съгласно член 10 от Вашингтонския контракт от 1949 година организацията може да предложения всяка желаеща европейска страна, която може да способства за сигурността в северноатлантическата зона и да извърши отговорностите за участие.

Все отново НАТО не може да си разреши да пренебрегне предлагането на Русия. Някои страни членки се притесняват, че Путин може да търси предлог - като отвод на Запада да се ангажира - с цел да стартира инвазия, и всички диалози, които биха понижили напрежението във връзка с разположените покрай границите сили, разполагането на ракети или военните учения, биха били добре пристигнали, отбелязва АП.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР