Високопоставени представители на Eврозоната са готови да подкрепят Хърватия и

...
Високопоставени представители на Eврозоната са готови да подкрепят Хърватия и
Коментари Харесай

ЕС ще подкрепи Хърватия и България за влизането им чакалнята на еврото

Високопоставени представители на Eврозоната са подготвени да поддържат Хърватия и България за влизането им в механизма ERM-2 - предварителния стадий за въвеждането от тези страни на еврото през идващите три години. Това съобщи Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

Тази стъпка ще прокара пътя за първото разширение на Eврозоната от 2015 година, когато Литва вкара единната валута и в този момент е 19-ата страна членка на Еврозоната. 

Високопоставени представители на Европейски Съюз настояват, че това решение е било несъмнено, откакто е получило окончателната поддръжка на финансовите министри от Еврозоната и Европейски Съюз, които имат през днешния ден и на следващия ден видеоконферентна среща. 

Два от източниците, с които се съветва организацията, показаха, че решението евентуално ще бъде оповестено след затварянето на пазарите или през уикенда, с цел да се избегнат пазарни спекулации. Според тях, следва да бъдат решени някои дребни въпроси през идващите часове. Това може да отсрочи формалното оповестяване за след уикенда, само че е малко евентуално да промени решението за влизането на България и Хърватия в механизма ERM-2. 

След като страните се причислят към чакалнята на еврото, те остават в механизма за към две години преди да стартират практическата подготовка за присъединение към Еврозоната. Този развой ще отнеме почти още една година, което прави 2023 година най-ранната допустима за въвеждането на еврото, отбелязва Ройтерс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР