Високопоставени политици тайно са помагали на компанията за превози Юбер.

...
Високопоставени политици тайно са помагали на компанията за превози Юбер.
Коментари Харесай

Макрон и бивш еврокомисар тайно помагали на Юбер

Високопоставени политици скрито са помагали на компанията за транспорти " Юбер ". Това разобличаване направи вестник " Гардиън " благодарение на Международния консорциум на проверяващите публицисти. Френският президент Еманюел Макрон, някогашният еврокомисар Нели Крус и редица други политици персонално са лобирали за развиването на компанията и проникването ѝ на интернационалния пазар. В повече от 80 хиляди имейла, с които публицистите разполагат, се вижда, че политиците са обещавали на " Юбер " да им оказват помощ да наложат бизнеса си в Европа. Компанията харчела по 90 млн. $ на година, с цел да притегли положително настроени политици.

Преди да стане президент Макрон си говорел на малко име със притежателя на компанията Травис Каланик и му обещавал промени в закона в негова изгода, се споделя в информацията. Твърди се даже, еврокомисарят Крус договаряла да се причисли към " Юбер " до момента в който още работела в Брюксел, което е в прорез с разпоредбите.

Документите са в началото изпратени на английския " Гардиън ", който по-късно ги споделя с Международния консорциум на проверяващите публицисти. Те съдържат над 124 хиляди публични документи, имейли и диалози на чиновници на компанията, които разкриват съмнителни бизнес практики. Файловете разкриват връзката сред редица политически персони и шефовете на „ Юбер “. Най-впечатляваща е работата им с сегашния френски президент Еманюел Макрон, тогава – министър на стопанската система на Франция.

Париж беше една от една от първите европейски столици, в които се появиха " Юбер ". Това беше посрещнато от голям брой митинги на класическите таксиметрови компании – пазар, който във Франция е мощно контролиран.

През август 2014 година Макрон става министър на стопанската система. Той вижда в " Юбер " опция за напредък и обезпечаване на нови работни места в страната. Именно тогава стартира връзката му с компанията. Тогавашният министър организира редица срещи с шефовете на компанията. Лобистът на „ Юбер “ Марк МакГан разказва една от първите срещи с Макрон по следния метод в изминал есемес: " С една дума мина зашеметяващо. Не съм виждал такова нещо до момента. Сега тръгваме от офиса на Макрон и отиваме към летището. Ще ти дам информация скоро. Предстои ни доста работа, само че скоро ще танцуваме. "

Знае се за най-малко четири срещи сред шефовете на компанията и Макрон, като от тях единствената рекламирана е тази в Давос. В един миг в офиса на министъра на стопанската система идва благодарствено писмо с думите „ Ние сме извънредно признателни. Отворената ни политика и методът, по който ни приехте са извънредно необикновени за връзки с страната “.

Недоволството против компанията е голямо. Макрон счита, че в нейното битие във Франция няма бъдеще, само че се съгласява да създаде, дружно с компанията, законодателство, което да разреши съществуването на „ Юбер “ на френския пазар. „ Юбер “ ще даде рамката на регулаторните ограничения. Ще свържем екипите си, с цел да могат да стартират работа по уместно предложение, което да може да се трансформира в формалната рамка за Франция “, написа в имейл един от създателите на компанията Травис Каланик до Макрон. По-късно митингите във Франция излизат отвън надзор и Макрон изпраща известие на Каланик, което гласи: " Ще събера всички идната седмица, ще подготвим промяната и ще изправим закона. Още на идващия ден „ Юбер “ стопира услугата си във Франция поради обещанието на Макрон.

В публично известие от офиса на френския президент се споделя, че в качеството му на министър на стопанската система Макрон се е срещал с редица компании по време на мандата си.

От „ Юбер “ също отхвърлят да са спрели услугата си във Франция за сметка на по-щадящи и подобаващи за тях закони. Според компанията прецизните закони на Париж по никакъв метод не са печеливши за тях.

Компанията съумява да доближи и до един от основните регулатори в Европейския съюз – вицепрезидентът на Европейската комисия Нели Крус. За нея се знае даже, че е обмисляла да се реалокира в борда на съветниците на „ Юбер “, откакто завърши с работата си в комисията. Според разпоредбите на Европейски Съюз би трябвало да има интервал от 18 месеца сред работа за европейска институция и друга. В това време всяка нова позиция се утвърждава авансово от Европейска комисия. В родната ѝ страна Нидерландия двама водачи са задържани и арбитър в Хага не разрешава приложението на компанията. През март 2015 година офисите на „ Юбер “ в Амстердам са обискирани. Според изтекли имейли Крус персонално се обаждала на министри от държавното управление да ги убеждава да спрат обиските. По същото време Крус приказва и с шефа на градските служби, като връзките им в един имейл са разказани като тормоз. Документите сочат още, че Крус е отговаряла за това персонално да предава информация на премиера Марк Рюте.

Документите не престават да описват за редица други политически лица, които са проправили път на „ Юбер “ до огромните пазари. Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР