Високопоставени палестински представители твърдят, че бившият военен министър на Израел

...
Високопоставени палестински представители твърдят, че бившият военен министър на Израел
Коментари Харесай

Новата палестинска държава включва Ивицата Газа и част от Западния бряг?

Високопоставени палестински представители настояват, че някогашният боен министър на Израел Авигдор Либерман е разкрил пред тях детайлности от дълго чакания кротичък проект за Близкия изток на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Либерман е съобщил информацията две седмици преди да подаде оставка през ноември 2018 година , написа израелският вестник " Таймс ъф Израел ".

Базираният в Лондон арабскоезичен вестник Al-Hayat цитира палестинските представители, които са разкрили, базирайки се на думите на Либерман, че проектът планува палестинска страна в Ивицата Газа и лимитирана автономност в някои елементи на Западния бряг.

Държавата в Газа ще се нуждае от голяма финансова инжекция от страните по света, с цел да построи летище, пристанище и вероятен морски кулоар до Кипър, както и гранични пунктове, излиза наяве от публикуваната информация.

Терористичната формация Хамас управлява Газа, откогато изтласка Фатах от територията през 2007 година Фатах господства в палестинския кабинет.

На Западния бряг се планува съгласно проекта - дефинира се от Тръмп като " договорката на века " - палестинците да получат цялостен надзор на всички територии в Зона А - райони, които съгласно Споразуменията от Осло от 1993 година, са под палестинска гражданска администрация и сигурност - и в дребни елементи от Зона Б и Зона В.

Либерман е пояснил, че палестинците ще получат забележителна финансова помощ.

Израелските селища ще останат без смяна и Израел ще резервира контрола над пропускателните пунктове на Западния бряг, граничните пунктове и водните източници. Израелската войска ще резервира наличието си в Йорданската котловина, а огромна част от Източен Йерусалим ще остане под израелски надзор.

Но самият Либерман отхвърля информацията. От пресслужбата му декларират, че той в никакъв случай не е виждал проекта и доколкото знае американците не са разкривали детайлности на израелците.

" Информацията е просто погрешна ", допълват от пресцентъра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР