Високопоставени членове на партията на германския канцлер Ангела Меркел отхвърлиха

...
Високопоставени членове на партията на германския канцлер Ангела Меркел отхвърлиха
Коментари Харесай

Партията на Меркел отхвърли идеята на Шулц за "Съединени европейски щати"

Високопоставени членове на партията на немския канцлер Ангела Меркел отхвърлиха визията за " Съединени европейски щати " на социалдемократите, с които се надяват да образуват огромна коалиция, съобщи " Ройтерс ".

Лидерът на Социалдемократическата партия (SPD) Мартин Шулц предходната седмица прикани за по-тясна интеграция в Европейския съюз за да се реализира концепцията за Съединени европейски щати до 2025 година

Консерваторите на Меркел се надяват SPD да се съгласи на съюз с тях, откакто диалозите за трипартийна коалиция със Свободните демократи и Зелените се провалиха.

Дискусиите за опазване на обединението сред консерватори и социалдемократи, която управляваше Германия от 2013 година, ще стартират в сряда, само че към този момент наподобява, че двете партии ще се сблъскат по въпроса за бъдещето на Европа.

Според парламентарния водач на християндемократите Фолкер Каудер европейското предложение на Шулц съставлява " заплаха за Европейски Съюз и за утвърждението на жителите за Европа ".

През уикенда шефът на кабинета на Меркел Петер Алтмайер дефинира концепцията, и най-много времето за постигането й, като нереалистични.

Междувременно социологическо изследване за вестник " Билд " сподели, че 30% от германците поддържат концепциите на Шулц, до момента в който 48% ги отхвърлят.

По думите на Каудер е належащо Европа да бъде подкрепена, само че също по този начин е значимо да се признае, че сега хората желаят " сигурност, която имат вяра, че могат да намерят в националните страни ".

" Предложението също така ще сложи в риск работата по обединяването, която е неповторима в историята на света, тъй като множеството страни членки безспорно няма да вземат участие в основаването на съединени щати ".

Нова огромна коалиция

Алтмайер показа, че е бил сюрпризиран от предлагането на Шулц. Според него е по-добре да се обърне внимание на характерни проблеми в Европа като безработицата, отбраната на външните граници и икономическите политики.

" Дискусията дали Европа би трябвало да бъде федерална страна, конфедерация или съединени щати е за учените и за за публицистите, не за немската външна политика ", означи той.

" Евентуални Съединени европейски щати ще значат прекачване на държавен суверенитет към Брюксел и няма да има болшинство за това в доста страни от Европейски Съюз ", добави той.

Меркел също бе скептична. Миналата седмица тя уточни, че по-скоро би се концентрирала върху повече съдействие в региона на защитата до 2025 година или заетостта и нововъведенията.

 Мартин Шулц
© Reuters

Мартин Шулц

Християнсоциалният съюз (CSU), баварската сестринска партия на Меркел, също отхвърли проекта на Шулц.

SPD обаче отбрани предложенията, като външният министър Зигмар Габриел сподели, че те биха подсигурили, че европейския глас се чува на международната сцена в миг, когато въздействието на Азия, Латинска Америка и Африка нараства.

По-рано през днешния ден Меркел прикани за бързи старания за съставяне на устойчиво ново държавно управление като сподели, че има обещаващи области от общ интерес със социалдемократите за бъдещето на Европа и тясното съдействие с Франция.

" Светът чака да сме подготвени да действаме ", акцентира Меркел на среща с водачите на нейната партия.

По думите й Германия се нуждае от устойчиво държавно управление, което да работи в тясно съдействие с Франция и да се възползва от историческата опция да укрепи Европа през 2018 година преди идващите европейски избори през 2019 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (212)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР