Високопоставена фигура от испанската дясноцентристка партия Сиудаданос я напусна заради

...
Високопоставена фигура от испанската дясноцентристка партия Сиудаданос я напусна заради
Коментари Харесай

Говорител на "Сиудаданос" напусна заради сделките на партията с крайнодесните

Високопоставена фигура от испанската дясноцентристка партия " Сиудаданос " я напусна поради покупко-продажбите й на районно равнище, подписани с крайната десница, съобщи " Ройтерс ".

" Сиудаданос ", третата по величина партия в Испания след изборите през април, се съгласи да раздели висши постове в районните събрания в Мадрид и Мурсия с крайнодясната партия " Вокс " и с консервативната Народна партия, което обезпокои някои партийни членове. " Вокс ", която се е изказвала против правата на ЛГБТ хората и желае да се анулира законодателство, защитаващо дамите от домашно принуждение, стана първата крайнодясна партия след гибелта на диктатора Франсиско Франко през 1975 година със доста посланичество в Народното събрание.

" Как можем да създадем демократичен план в Испания, в случай че не можем да се опълчим на крайната десница, която е срещу всичко, в което имаме вяра? ", попита Тони Ролдан, представител по икономическите въпроси на " Сиудаданос " в Народното събрание, обяснявайки за какво е напуснал партията. " Не напущам, тъй като съм се трансформирал. Напускам, тъй като " Сиудаданос " се промени ", добави той.

Партията, ръководена от Алберт Ривера, постоянно се нарежда в центристкия демократичен лагер, както френския президент Еманюел Макрон. Но покупко-продажбите й с Народната партия и " Вокс " и навлякоха рецензии и предизвестия от Елисейския замък, че възможен съюз сред либералите от " Сиудаданос " и крайната десница би сложил под въпрос политическото съдействие, ориентирано към създаване на актуализирана центристка група в Европейския парламент.

Говорителят на " Сиудаданос " Инес Аримадас сподели пред кореспонденти, че партията няма да промени курса. " Ще продължим да бъдем опция на санчизма ", съобщи тя, имайки поради премиера социалист Педро Санчес. Той завоюва изборите през април, само че не съумя да получи болшинство, което значи, че ще се нуждае от поддръжката на по-малки партии, с цел да образува държавно управление.

" Сиудаданос ", която завоюва първите си депутати през 2015 година, изключва каквато и да е договорка със социалистите и вместо това избра да подписа локални и районни пактове с Народната партия и " Вокс ". На доктрина социалистите и " Сиудаданос " биха имали задоволително места, с цел да ръководят страната дружно. Но Санчес наподобява податлив вместо това да разчита на крайнолявата " Унидас подемос " и на районни партии и се надява да постави клетва в Народното събрание през юли след довеждане докрай на съдружните диалози.

След напускането на Ролдан, изпълнителният комитет на " Сиудаданос " гласоподава дали да се отвори опцията за договорка със Санчес. Четирима поддържаха смяна в тактиката, само че 24 души гласоподаваха срещу, което накара един от членовете й да напусне управителния орган.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР