Високопоставен представител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се

...
Високопоставен представител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се
Коментари Харесай

Изглежда се задава яростен скандал между Ердоган и дисиденти от ПСР

Високопоставен представител на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) се оплака от продължаваща акция против ПСР, основно в обществените медии, само че и се съгласи със мненията в интернационалните медии, че ПСР е почнала да губи власт и целокупност след локалните избори, в частност след загубата на Истанбул и Анкара.

" Има доста продуктивна дезинформация против нашата партия след локалните избори. Това включва всевъзможен тип пристрастни разбори за настоящето състояние в ПСР, като че ли това не е партията, която ръководи Турция към този момент 17 години, преодолявайки всевъзможен тип рецесии и намеси ", сподели представителят.

Силата на ПСР да устоява и да упорства не трябва да бъде подценявана, уточни още той. " Целият насъбран опит след 2002 година и способността да устоява направиха ПСР по-силна след като и да било ", добави той.

Това беше и настроението, демонстрирано на 18-ата годишнина от основаването на ПСР в петък. Президентът и ръководител на ПСР Реджеп Тайип Ердоган открои ролята, изиграна от ПСР от основаването й, и се зарече, че това ще продължи и в бъдеще.

Наред с останалите въпроси, той изпрати и своите основни послания до тогавашните си приятели, които в този момент работят по основаването на свои лични политически партии. " Онези, които напуснаха този заветен дом, в никакъв случай няма да съумеят ", сподели той.

Ердоган косвено визираше президента Абдуллах Гюл, някогашния министър председател Ахмет Давутоглу и някогашния министър на стопанската система Али Бабаджан, както и доста други, чиито пътища се разделиха от ПСР. Тези имена не бяха поканени на церемонията на ПСР, въпреки че на годишнината участваха всички някогашни представители и членовете на Народното събрание.

Много представители на ПСР използваха случая да атакуван словесно тези хора с обвинявания в изменничество. " Ако да изоставиш другарите си сами в средата на борбата не може да се назова изменничество, тогава по какъв начин би могло да бъде несъмнено това ", запита управителен партиен представител.

Тези обвинявания против тогавашни видни членове на ПСР неотложно получиха отговор от Давутоглу, който се трансформира в най-гласовития и неприкрит измежду всички дисиденти. По време на тирада в окръг Сакария по същото време, в което протичаше и церемонията на ПСР, Давутоглу отхвърли обвиняванията в изменничество и подлага на критика актуалното управление на ПСР.

" Нарекоха ни предатели. Определиха дейностите ни като измяна. Никой не може да назовава министър председател, определен на този пост посредством волята на народа, изменник. Никога няма да има министър председател изменник в тази страна ", сподели той.

Неговото слово не се ограничи до тези бързи отговори на обвиняванията на ПСР. Давутоглу, който служеше като министър-председател в интервала септември 2014 - май 2016 година, отхвърли намеците по отношение на ситуацията на Турция по времето на неговия мандат, по-специално във връзка с битката с тероризма.

" Много хора няма да могат да излязат обществено, в случай че човек се разрови в предишното по отношение на битката против тероризма. Защо? Напънете паметта си: в случай че някой ден бъде писана историята на Република Турция, то най-критичната част на тази история би била интервалът сред 7 юни и 1 октомври ", съобщи той.

В интервала през 2015 година, визиран от Давутоглу, имаше два пъти парламентарни избори: едните на 7 юни, на които ПСР не съумя да събере парламентарно болшинство с към 40,8 на 100 от гласовете, и другите на 1 октомври, които осигуриха на Давутоглу задоволително поддръжка от 49,5 % за независимо държавно управление.

Турция претърпя една от най-кръвопролитните терористични акции с голям брой набези из цялата страна в упоменатия интервал. Двата най-големи случая бяха на 20 юли, когато 34 младежи в град Суруч в югоизточния пограничен окръг Шанлъурфа бяха убити при бомбено нахлуване на ИДИЛ ( " Ислямска страна " ) и на 10 октомври, когато 102-ма души станаха жертва на офанзива на двама атентатори самоубийци в центъра на Анкара.

Изявлението на някогашния министър-председател евентуално ще задейства нова политическа полемика, защото съвсем всички опозиционни партии, организации на гражданското общество и фамилиите на жертвите на упоменатите терористични атентати към този момент приканиха Давутоглу да изясни какво има поради под " разравяне на предишното ".

Скандалът сред ПСР и дисидентите евентуално ще се задълбочи през идните дни посредством взаимни обвинявания. Давутоглу и екипът му наподобява ускоряват дейностите за образуването на партия, до момента в който дуетът Гюл-Бабаджан възнамерява да се опитва в края на ноември или началото на декември, преди края на годината. Няма признаци за обединение сред тези две обособени придвижвания.

Макар че Ердоган е много убеден, че тези дисиденти ще се провалят и няма да окажат влияние върху ПСР, той е наясно с евентуалното, въпреки и отчасти, изместване от неговия електорат към новите политически обединения.

" Дори и един % гласове би имал разлика при сегашната система 50 % плюс един. Загубихме изборите в Истанбул (на 31 март) поради 0,8 % от гласовете, отишли в Партията на щастието ", споделя с безпокойствие представителят на ПСР.

Не единствено това, съгласно същия представител на ПСР Екрем Имамоглу, общият претендент на опозиционния блок, чието име се появи броени месеци преди изборите в Истанбул, сподели, че турската политика в този момент проправя път за сходни на Макрон фигури, които имат способността да набират голяма поддръжка посредством неконвенционални медийни кръгове.

Периодът, който следва, наподобява предвещава доста тежка борба сред Ердоган и огромна опозиционна група, по едно и също време по обичаен и по неконвенционален метод. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР