Високопоставен хърватски дипломат бе обвинена в накърняване на репутацията на

...
Високопоставен хърватски дипломат бе обвинена в накърняване на репутацията на
Коментари Харесай

"Само бели европейци": хърватски дипломат отзована след провокативен коментар

Високопоставен хърватски посланик бе упрекната в накърняване на репутацията на страната си, откакто написа провокативен коментар във " Facebook " до идилични фотоси на Адриатическото крайбрежие, съобщи Би Би Си.

" Само бели европейци, както бе преди единствено 30 години в цяла Европа ", написа Елизабета Маджаревич.

Външният министър сподели, че тя е била отзована. Хърватия се причисли към блока през 2013 година и ще бъде ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз през януари следващата година.

" Facebook " профилът на Маджаревич, която беше първи секретар в посолството в Берлин, е заличен. Възгледите на дипломата обаче бяха изложени от хърватския уебсайт Index.hr, съгласно който в пост от 8 август под фотоси от Хърватия, тя приказва за " бели европейци " и " чиста и достоверна Европа ". Подобни мнения са присъщи за белите националисти и неонацистите, показва изданието.

Първоначално тя отбрани постовете си, потвърждавайки, че има право да приказва като частно лице. " Аз не съм нито служебно лице, нито политик, а елементарен човек, който има право на персонален живот ", написа във " Facebook ". Освен това загатна, че профилът й може да е бил хакнат.

Според Index.hr обаче в предходни свои изявления в обществената мрежа та е писала за " дневен ред за ислямизация " на мюсюлманите и е излагала хомофобски възгледи. В един пост свързала ЛГБТК общността с педофилията.

Външният министър Гордан Гърлич Радман, който до неотдавна бе хърватски дипломат в Германия, отвчърли изказванията, че профилът й е бил обект на хакерска офанзива и акцентира, че един посланик в никакъв случай не е частно лице. Тя е отстранена от служба в очакване на правосъдно решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР